Bejelentés
MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.


A mesterséges intelligencia.

-


A toronyház.

A fekete rövid hajú, negyvenes éveiben járó férfi feküdt a kávéautomata alatt. A teste nem mozgott de az elméje lázasan dolgozott. Tisztában volt vele, hogy az automata hozzá van rendelve egy mesterséges intelligenciához. Nyilván műszaki hiba történt és ezért kell meghalnom, és még a mesterséges intelligencia sem tud megmenteni, sőt talán meg akar ölni - gondolata és kilehelte az utolsó leheletét. Az eseményt rögzítette egy biztonsági kamera.
Várárokban, ebben az alföldi városban ami Cegléd és Kecskemét között van félúton, fújt a szél és esett az eső. Az időjárás a zordabb, hidegebb arcát mutatta lévén november volt. Az egyik belvárosi kocsmába bele kortyolt a sörébe egy piros feszülős miniszoknyás harmincas éveiben járó rövid szőke hajú nő. A férjére gondolt aki épen három hete hunyt el. Egyszerűen nem tudta kiverni a fejéből, három hét távlatából még mindig szerelmes volt a férfiba.
A kocsmában kevesen voltak, csak néhány asztal körül ültek emberek. Judit a rövid szőke hajú csaj itta a sörét és próbálta kizárni a gondolatait az elméjéből. Hatalmas durranást halott, a közelben csapot le egy villám állapította meg. Erről eszébe jutott, hogy a nővérének a kislányába is belecsapott egy villám. Sárika rögtön szörnyet halt. A tragédia után ő és a nővére is ateisták lettek. Nézte a sörét és felidéződött benne ahogy a nővére teste himbálódzik egy faágra kötött kötélen. Ő vette észre, mivel arra sétált a Tisza parton. A nővére bár kérte egy búcsú levélben, nem szórták a hamvait a Tiszába, mert haragudtak rá. Sőt még el sem hamvasztották, koporsós temetése lett. Rágják a tested a férgek. - gondolta akkor Judit. Később aztán belátta, hogy egy beszűkült tudat állapot eredményezhette az öngyilkosságot. Hiányzott a nővére és haragudott rá, amiért elment örökre.
- Eltemetem a nővérem és a férjem is három hét leforgása alatt. Csoda ha alkoholista lettem? - kérdezte saját magától. És nagyot kortyolt a sörből.
És a temetések újra és újra fel bukkannak a gondolatai közt, beférkőznek az elméjébe mint a férgek az almába. Egy napon voltak a temetések, délelőtt a nővérét temették el, délután pedig a férjét. Egy kamion keresztül hajtott a párja fején. Úgy történt, hogy egy fekete macskát akart megmenteni a férfi. A fekete cica kifutott a kamion elé, Judit párja utána futott a kamion sofőr vészfékezett, a macska nagyot ugrott és elfutott. A vészfékezés nem tudta megmenteni a férfit, a feje a kamion kereke alá került. A koponyacsontja apró darabokra tört. Judit a párjára is haragudott, mert egy fekete dög miatt eldobta az életét. Később látta fekete cicát. Judit nem ütötte agyon egy szőlő karóval, bár ezt tervezte. Később rájött, hogy egyáltalán nem volt gonosz a macska. A kamion kereke a gonosz ami szét lapította a párja fejét. A férje talán nem szenvedett sokat és már egy szép helyen sorban leszopják a szexis , nagy mellű cicusok akik szeretik a tejet. Egy másik dimenzióban, egy másik valóságban. - Ezzel a gondolattal vigasztalta magát.
- Megiszom negyedik korsó söröm és meghalok, legalább sokan kinyalnak. - mondta a nő - a fiatal pincér srácnak, aki nem válaszolt semmit és némán kiment a konyhába. A nő szinte hallotta a lelki füleivel, hogy a srác ezt mondja: Ez a buzi alkoholista ribanc, már megint magában beszél.
Judit az ötödik sör megívása után kellemesen érezte magát, olyan eufóriát érzett, mint mikor közlik valakivel, hogy még sem kell levágni a lábát. Nem rég még volt munkahelye, már nincs. Kirúgták mert a főnök asszonynak nem tetszett, hogy a munkatársa a lábát nyalogatja munkaidőben.
- Judit, ne munka közben nyalják a lábaid. - mondta a főnök asszony. Egy ötvenes kielégületlen özvegy nő, a rossz nyelvek szerint megölte a férjét, arzént tett a pogácsába. De egy jó ügyvéd megmentette a börtöntől. Azóta senkinek sem sütött pogácsát.
Judit lábai kifejezetten formásak, szépek voltak. Hosszú combok, formás, izmos vádli, pirosra lakozott körmök. A lábimádó férfiak sorra borultak le Judit előtt és nyalták majd kiverték a faszuk a futóművekre. Tulajdonképen ebből fizette a kocsija törlesztőjét. Mert a lábnyalás nem ingyenes volt. De kellet a pénz másra is, mert a férgek ellen a sör gyakran nem volt elég, erőseb szer kellet, ami messzire repít, egy másik valóságba.
Három hete még volt férje, igaz a párja kurvázott. Igazából a párja kurvás élményei adták az ihletett arra, hogy ő is szexuális szolgáltatást nyújtson. Azonban nem akart több száz faszt a szájába venni. A lábacskái meg csinosak voltak mindig is. Így hát feladott egy hirdetést, lábimádó férfiak részére, mellékelve egy képet a virgácsairól. Fekete átlátszó harisnyába bújtatva, pirosra lakozott körmökkel. Végül terjedni kezdett a híre és egyre többen nyalogatták a lábait, kialakult egy vendégköre.
Férje már nincs, de a lába még mindig formás. Kinézett a kocsma ablakán, továbbra is esett az eső. A kocsma falán lévő tv - n megjelent egy feldőlt kávéautomata alatt lévő férfi . Egy fiatalos női hang a következőket fűzte az eseményhez. Sajnálatos műszaki hiba következtében egy kávé automata agyon ütött egy férfit. A kocsmában ülő nő felsikoltott a tv ben látott szét roncsolt fejben a volt férjét ismerte fel. A halott párja kísérti talán?
A fekvő férfi kifejezéstelen szemekkel nézett. Judit úgy érezte, hogy egyenesen az ő szemeibe. A nő nem értette, hogy a férfi mit keres a kávé automata alatt, mikor már három hete elhunyt, a kamion kerekének a következtében. Mit keres egy halott az élők között? Elhatározta, hogy kilátogat a temetőbe. És választ keres ezekre a kérdésekre, Az életet és a halált éles választóvonal választja el egymástól. Képek a túlvilágról? Ugyan már! Csak egy eltévedt tv adó szellem képei. Nem kísért az ő párja, hiszen leszopatja magát válogatott cicusokkal. És nem egy kávéautomata alól ijesztgeti őt a tv- n keresztül.
A nő fizetett a kocsmába és elindult hazafelé. Mivel Várárok kisváros és Judit szeretett mozogni így hát sétált. Részegen egyébként sem vezethetne autót. Hazafelé menet elhaladt a toronyház mellett. A toronyház harminc méter magas, téglalap alakú volt és irodák voltak benne. A városban keringet olyan történet, hogy a legfelső szinten bordélyházat akartak kialakítani, de a közgyűlés női tagjai ezt a beterjesztést leszavazták. Pedig szex közben Várárok panorámájába is tudtak volna gyönyörködni a kuncsaftok. A toronyházat és a kocsmát ahol a magányos férfiak nők ittak csak egy utcasarok választotta el egymástól. A toronyház a figyelem közép pontjába fog kerülni mivel három nap múlva lesz az építésének a 10 éves jubileuma.
Judit hazaért a kertes házához. Várárok kertvárosi részében lakott. Ahol csendes utcák vannak, kevés autó jár.
Kiment a fészerbe és magához vett egy ásót és egy lapátot. Majd a konyhába szív erősítőként ivott egy vodkát. Majd kezében a kerti szerszámokkal gyalogosan elindult a temetőbe. A helyi polgárőrök és rendőrök nem járőröztek. Kevesen voltak és nem tudtak minden éjjel járőr szolgálatot teljesíteni. Így hát senki sem kérdezte meg tőle, hogy mi a szándéka az ásóval?
Ott állt a sír mellet kezében a kerti szerszámokkal. Nem is olyan rég még egy száll fehér rózsával állt ott. A virágot akkor rádobta a koporsóra és nézte ahogy a munkások betemetik a sírgödröt és a fehér rózsa eltűnik a földben.
A hold fénye megvilágította az ásó fejét. Elmúlt már éjfél, pár kutya ugatott a távolban. A rögök könnyen kimozdultak puha volt a talaj, gyorsan haladt a munkával. Végül elérte a koporsót , nem érzett izgalmat, hogy viszont fogja látni a párját. Legalábbis látni fogja, hogy mi maradt belőle. A korsó sörök és a vodka és egy csipetnyi másik valóság megtette a hatását. Judit maga volt a megtestesült nyugalom. És egy határozott mozdulattal rávágott a koporsó rothadó tetejére. Üres volt belülről, tehát a férje vagy kijutott a koporsóból vagy eleve el sem volt temetve. Judit ezt utóbbi lehetőséget tartotta valószínűbbnek. A szét lapuló fej látványa és a kidülledt szem ami épen őt nézte meggyőzte erről, hogy a volt férjét végül mégis csak utolérte a halál egy kamion kerék majd egy dühös kávéautomata képében. Vagy csak egy eltévedt jel jelent meg a tv - ben. A légköri jelenségek tudnak olyat produkálni, hogy a világ másik felén lévő rádióadás hangjait betudjuk fogni a rádiónkkal. Judit egyszer az autójában ülve a piros lámpa előtt, egy életéért könyörgő ember hangját hallotta. De rájött, hogy az autó rádiójából szól a hang.
Szépen lassan ahogy a kubikosok dolgoznak vissza lapátolta a földet és elhatározta, hogy vesz pár virágot a sírra. Szerencse, hogy nem volt lefedve akkor nem tudott volna ásni. Ez az előnye ha nem fedjük le betonlappal a sírokat. Ki tudjuk őket ásni ha a szükség úgy hozza. A holdat eltakarta egy felhő. Sötét lett a temetőben. Judit úgy gondolta, hogy az ő fejében is nagy a sötétség és nincs fény. Egyáltalán nincs fény ami utat mutatna. Viszont van másik valóság ami kellemes, megnyugtató és élvezetes.
Ezzel egy időben Várárok szívében a nem rég épült toronyház legfelső emeletén az egyik iroda asztalán lévő laptop le esett a padlóra, a biztonsági kamera rögzítette az esetet. Amit pár óra múlva automatikusan törölt is, a felvételt senki sem látta. A laptop mozdulatlanul feküdt a padlón.
A toronyházat és a kocsmát ( ahol a magányos férfiak nők ittak) csak egy utcasarok választotta el el egymástól. A kocsmában ülő magányos emberek szerint az intelligens robotoknak és szex robotnőknek kellene felvonulni a munka ünnepén.
A temetőben megeredt az eső.
- A kurva életbe! Esik ez a kibaszott eső - Mondta a nő és arra gondolt, hogy elállhatna az eső.
-Vajon van másik ásóm otthon? - kérdezte magától. - Mert ezt az ásót amivel a volt férjem sírját kiástam biztos, hogy eldobom, és leállok a kokainról. Ép elméjű ember nem ás ki sírt, én meg úgy ástam mintha muskátlit akartam volna ültetni. - Gondolta a nő és arra eszébe jutott, hogy az alkohol nyugtat a kokain pörget így pont ideális mindkettővel élni.
Viszont a három nap múlva esedékes házavatón nem jelenthetek meg bebaszva gondolta még, és beledobta az ásót és a lapátot is a szemetes konténerbe.
A nő kilépett a temető ajtaján. Pár utcasarokkal odább nem vett észre egy kanyarodó szürke színű családi autót. Judit kilépet az úttestre átakart rajta kelni mikor egy lökést érzett. A kocsi csak elsodorta. Egy alacsony, középkorú munkás ruhába öltözött férfi ugrott ki az autóból és futott a nőhöz.
- Hölgyem jól van? - kérdezte kiabálva az alacsony, 40 es éveiben járó , pocakos férfi
- Még élek. - válaszolt a nő. Nyugodt hangon.
- Elviszlek a kórházba.
- Oda ne! - üvöltött a nő. És arra gondolt, hogy gyűlöli a drog teszteket.
- Akkor kérlek ülj be mellém, hazaviszlek. - mondta a férfi. És kinyitotta Judit előtt az ajtót.
- Örülnék ha haza vinnél - válaszolt Judit. - És arra gondolt, hogy Jézus ül a volán mögött.
A kocsiban ülve bemutatkoztak egymásnak.
- Ács Dezső vagyok. Kis teljesítményű kazánfűtő.
- Nagy Judit vagyok. Korábban lóidomár voltam egy utazó cirkuszban, legutóbb titkárnőként dolgoztam egy helyi gyárban.
- De jó! Tehát titkárnőkre még szükség van a gyárakban. Talán robot titkárnő még ennyire nem elterjedt.
- Én jobban szopok, mint a robotok. - mondta Judit.
- Remélem a toronyház építésének a jubileumi ünnepségére felépülök. - tette még hozzá Judit. És nézte a toronyházat ami mellet elhaladt az autó.
- Dezső a gázpedálra lépett. Szótlanul ültek az autóban pár perc múlva megérkeztek.
Judit kertvárosi háza előtt Búcsúzóul még megkérdezte.
- Biztos, hogy jól vagy?
- Biztos. Tudod a férjem holnap temetik egy kávéautomata kivégezte, egyébként 3 héttel ezelőtt is meghalt akkor a feje loccsant szét egy kamion kereke alatt. Mindenesetre a koporsóban nincs a férjem ellenőriztem.
- Továbbiakban kellemesebb estét. - mondta Dezső és elhajtott.
Judit már az elmenő autónak mondta, hogy te egy különleges férfi vagy, mert nem érdeklődtél a szopó technikámról. A felhívásom ellenére sem.
Dezső, remélte, hogy a nő nem felejtette kis nejlonzacskóban sárga színű port a kocsi ülésén. Ami magyarázatot adna arra, hogy összefüggéstelenül beszélt butaságokat. Nem akart problémát. Sietni kell haza holnap vidéken fog egy kazánt megjavítani. És a hajnali jóga sem maradhat el.
Judit azzal a gondolattal feküdt le, hogy a holnapi temetésen néhány dolog kifog derülni. Azon lesz, hogy kiderüljön. Válaszokat akart. Figyelni fogja az elhunyt hozzátartozóit. És hol a faszba van a párom? - hasított az elméjébe a kérdés. Biztos, hogy meghalt, olyan lapos volt a feje mint egy palacsinta a kamion keréknek köszönhetően. Viszont a koporsót üresen rakták le.
Judit álmában a férje sírgödrében állt. Várt egyre csak várt és félt, hogy a sírgödörben kell maradnia örökön örökké. A gödör mellett megjelent Dezső és mosolygott.
- Kihúzol innen? - kérdezte Judit.
A férfi egy villáskulcsot vett elő és a nő felé tartotta. Úgy állt ott mint egy varázsló.
Judit erre az álomképre felriadt. Majd vissza aludt de az álom nem folytatódott.
Felvirradt Várárokban. Az emberek siettek a munkahelyükre, a gyár kémények ontották a füstöt, a robotok dolgoztak. Az emberek felügyelték a munkájukat.
Judit kipihenten ébredt, fürdött és ivott kávét. Végezte a szokásos reggeli rutint. A párja meghalt így a szokásos reggeli szopás elmaradt. Judit ugyanis minden reggel leszopta a férfit. Úgy történt, hogy Judit szopott és mikor a férfi jelzett akkor a faszához rakta a kávéscsészét. Majd jóízűen megitta a párja tejével ízesített fekete nedűt.
A nő fekete harisnyát húzott és kiment a temetőbe, látta, hogy sokan eljöttek a délelőtti temetésre. Az elhunyt özvegyét is látta, aki cseppet sem volt ismerős . Talán nem is Várárokon lakik. - gondolta . Egy alacsony , vékony nő volt az özvegy, az arcát alig lehetett látni, fekete fátyol takarta el.
A temetés polgári volt. Nem volt pap és olyan emberek állták körül a sírt akik tudták, hogy a gödör egyet jelent a megsemmisüléssel.
Judit össze szedte a bátorságát és odalépett a gyászoló nőhöz. Közben látta, hogy sokan koszorút helyeznek el a sírra.
- Részvétem. - mondta Judit. Majd így folytatta. - nekem is elhunyt a párom épen ma van három hete, hogy meghalt.
A gyászoló nő felkapta a fejét, majd megszólalt, gyenge erőtlen hangon. - Az én férjem is majdnem meghalt három hete, kómába esett, egy tégla zuhant a fejére. Összeroncsolta a fejét, plasztikai műtétekre volt szükség. Akkor még szerencsésen megúszta. Nagyon megváltozott a kinézette a műtétek után, mintha egy másik ember lett volna. Újra kellet tanulnia, beszélni, járni, mindent elfelejtett. De három hét alatt normális férfivá érett. Hála a mai modern orvostudománynak. Aztán jött a kávéautomata. Tudod a párom munkája a kávéautomaták, feltöltése, ellenőrzése volt az egész megyében. Szinte folyton úton volt. Egyébként sosem ivott kávét.- mesélte az özvegy. Pár perc hallgatás után még hozzá tette. - Tudod szerintem a kávéautomata megbosszulta, hogy nem iszik kávét.
Judit úgy döntött, hogy nem árulja el, hogy a plasztikai műtétek után, pontosan az ő halott férjének az arca született újjá. Álltak a sír mellet szótlanul. A szél pár száraz falevelet fújt a temetőbe. Enyhe volt a november így a sírásók könnyen kiásták a sírokat. Legalább egy titokra fényt derült, a plasztikai műtét miatt hasonlított a kávéautomata alatt fekvő férfi Judit párjára. Arra viszont nincs válasz, hogy a koporsó miért üres? A férgek három hét alatt biztos, hogy nem takarították el a párom. - vélekedett Judit.
Még szerette volna megkérdezni, hogy elfogadható e, ha valaki a halált csábító ajánlatnak véli? Elfogadható, hogy megoldásnak gondolja a problémákra? Végül nem kérdezte meg, valahol belül érezte, hogy az élet választ fog adni erre a kérdésére. A fekete ruhás nő szótlanul elment. Judit észrevette, hogy egyedül van a temetőben. Ha a halottakat nem számítjuk.
Sétált hazafelé és az útja a toronyház mellet vezetett el. Bábel tornya jutott az eszébe és rossz érzése lett.
Egy férfi hangot halott a magasból. Felnézet és nem csodálkozott volna azon ha a párját látta volna egy felhőn ülni miközben a nagymellű cicusok leszopják.
- Judit, de rég láttalak, feljönnél?
A régi kollégája kiabált neki, rögtön felismerte Istvánt a folyton álmodozó kollégája, jó humorú férfit, aki imádja ha elolvassák a szakdolgozatát, Judit erre a gondolatra enyhén elpirult, és akaratlanul is eszébe villant, mikor a férje kemény, lüktető makkját érezte a szájában. Ő szopott és a párja pedig ha nem is szakdolgozatot de újságot olvasott.
Az önműködő ajtó kinyílt előtte, megnyomta a lift gombját és már indult is Istvánhoz a hetedik emeletre. Ment fel és elképzelte, hogy ő Júlia és épen az erkély jelenetre siet. Siet mert szopni akar.

 

Várárok sétáló utcájában egy fiatal raszta hajú csaj gitározott és énekelt. a járókelők dobtak neki pénz. Egy fiatal fekete rövid hajú férfi megállt előtte és megszólította.
- Este eljönnél velem vacsorázni?- kérdezte és mosolygott.
- Igen. - felelt a csaj. Majd énekelt tovább.
Kora délután a rasztahajú csaj belerakta a gitárját a tokba és indult a panzió szobájába. Hidegre fordult az idő és kímélni akarta a torkát és az ujjait. Tulajdonképpen a hobbijával az utca zenéléssel próbált némi pénzhez jutni. Amíg tart a pénz addig a lehetőségeim is megvannak arra, hogy jól lakjak és legyen hol aludnom. Vándorolt, nem rég érkezett haza Ausztriából. Várárok volt a kedvenc városa, úgy gondolta, hogy pár napot itt eltölt, majd stoppolva eljut újra Ausztriába , onnan pedig Németországba. Az élet szép. És nem unalmas ha utazgatunk.
A fiatal férfit aki egy ötszázast dobott a gitártokba teljesen elfelejtette.
Már befordult a panzió utcájába, mikor a pénzt dobó férfi szembe jött vele.
- Mekkora véletlen, hogy összefutunk. - mondta és nevetett.
- Tényleg véletlen. - válaszolt az utcazenész csaj és fürkészően nézte a férfi arcát.
Intelligensnek tűnt. Rövid barna haj , barna szemek, vékony ajkak, mosolygós tekintett.
- Áll még a vacsora meghívásom. - mondta a férfi. Majd hozzátette. - De még be sem mutatkoztam.
- Petőfi Sándor vagyok, az ismert költő név rokona. Én nem írok verseket.
- Nagy Szilvi. - mutatkozott be a csaj is.
- Kezet fogtak egymással.
Szilvi arra gondolt, hogy este pénz nélkül is lesz lehetősége enni. És nem lesz szívbajos rendelni fog húsokat, borokat. Az élet szép és Szilvi örül az apró dolgoknak is.
- Lepakolok a szobámba, addig tudsz várni?
Tudok, de remélem sminkelni nem fogsz, nem akarok hajnalig várni. - mondta Sándor és nagyot nevetett.
Szilvi a panzió szobában neki látott, hogy rendbe szedje magát az esti vacsorához... Lezuhanyzott hidratált majd felvitt az arcára jó minőségű alapozót. Az ujjaival vitte fel, könnyedén nyomkodta és ütögette az alapozót a bőrbe. Természetesen csak vékony rétegekben. A felesleget szivaccsal letörölte. Kis ecsettel vagy ujjbeggyel kis adagokban felvitte a korrektort a külső és a belső szemzug köré. Mivel látta, hogy karikásak a szemei Elégedett volt a végeredménnyel.
De mit vegyek fel? - kérdezte
Lezser, sportos ruhát, vagy elegánsabbat? Tanácstalanul állt a tükör előtt. Sándor a panzió előtt állt és egyre jobban érezte, hogy lefagynak a fülei. És fázik a lába.
Tudta jól, hogy télen nem könnyű öltözködni nehéz megtalálni az egyensúlyt a praktikum és a nőies megjelenés között. Szilvi fázós volt így kis ruha nem jöhetett szóba. Egy szolid, nőies, kötött ruhát gondolt felvenni. A kiegészítőkkel majd szexisé varázsolja a megjelenését. Bár egy Petőfi Sándor miatt akinek bizalom gerjesztő a szeme, csupán ő miatta fárasztom magam? - kérdezte Szilvi saját magától. De biztos, hogy slamposan nem vagyok hajlandó megjelenni.
Sándor eldöntötte, hogy még pár percet vár és a lefagyott lábaival megpróbál eljutni egy meleg kocsmáig, holnap pedig felvetteti magát táppénzre. Mikor erre gondolt nagyot tüsszentett.
- Na tessék már meg is fáztam. - mondta
És akkor meglátta Szilvit és hirtelen elfelejtette, hogy fázik. A nő gyönyörű volt. Dögös volt és elegáns az összhang tökéletes volt a harisnyába mintázata és a ruhája közt. Fekete kötött pulóvert viselt. Csillogó filterekkel díszítve, A szoknya combközépig ért, fekete virágmintás vékony harisnyája kihangsúlyozta a formás lábait. Magas sarkú körömcipőben szexisen tippeget. Sándort kirázta a hideg a köröm cipő látványától és nem értette, hogy a nők lábai, hogy bírják a hideget.
- Mehetünk. - mondta Szilvi és mosolygott.
- Gyors voltál. - válaszolt Sándor. majd így folytatta- itt a közelben van egy jó étterem, pár utca sarok csak.
- Hál istenek, hogy közel van, szét fagyok. gondolta Szilvi és mosolyogni próbált.
Egy Norvég étteremben ettek és csevegtek.
Gravlaksra esett a választásuk ez a név sós lében pácolt lazacot takar.
- Úgy hírlik itt finom a rénszarvas pörkölt. - mondta Sándor.
Szilvi nevetve válaszolt. - sem rén, sem jávorszarvas pörköltre nem vágyom. Desszertként egy finom gyümi salátát ennék.
Sándor rendelt. A vacsora mellé norvég vörösbort fogyasztottak. Szilvi megjegyezte, hogy az Egri bikavér sokkal finomabb. Sándor úgy érezte, hogy nem volt jó ötlet a Norvég étterem.
Szilvi nézte az étlapon a Jávorszarvas és rénszarvasból készült ételeket és tudomásul vette, hogy a nagy evés, ívás elfog maradni.
Vacsora után Sándor megkérdezte, hogy milyen volt a lazac?
Tűrhető volt.- válaszolt Szilvi.
Kezükben a norvég vörösborral kötetlenül csevegtek - Végül is jól laktam. - jegyzete meg Szilvi.
- Mi leszel ha nagy leszel? - kérdezte Sándor. És észrevette, hogy a kötött fekete pulóver sem tudja eltakarni Szilvi dús kebleit.
Én festő művész. - válaszolt a csaj. Majd így folytatta. - Utazgatok a nagy világban utca zenélésből tartom el magam, gyűjtöm az élményeket, amiket majd vászonra álmodom. És be szeretnék iratkozni egy egyetemre, ahol ezzel a művészeti ággal megismerkednék. Pontosabban ösztöndíjra pályázom Firenzébe szeretnék kijutni a reneszánsz bölcsője ott ringott.
Viszont nem a halálom után akarok híres lenni, ahogy a nagy festőművészek általában. - mondta Szilvi és nagyot nevetett.
Sándor nézte a vele szemben ülő szőke raszta -hajú nőt, a vastag, érzéki ajkait, a hamvas bőrét, úgy gondolta, hogy talán még 20 éves sincs a csaj. Ő meg már harmincas évei közepén jár és egy gyárban targoncás. Nem vagyok jó parti. - gondolta.
- Min gondolkodsz? - kérdezte Szilvi.
Sándort nem rég dobta a legutóbbi barátnője. Dobta mert megtudta, hogy a férfi kurvákhoz jár.
- Semmin. - válaszolt a férfi zavartan.
Csend lett köztük.
Nézték egymást itták a vörösbort.
- Lassan 11 lesz. - jegyzete meg Szilvi.
Sándor tudomásul vette, hogy ez az este nem Szilvi karjaiban fog végződni. Egy jó puha ágyban. Pedig holnap nem kell menni dolgozni így ráérne hancúrozni. Pedig lenne mit fogni a csajon. Szép nagyok a mellei.
- Én vidéken élek, uborkát termesztek fizetés kiegészítésként, egyébként targoncás vagyok egy helyi gyárban.
- Feleség, gyerekek? - kérdezte Szilvi
- Nincsenek, kurvákhoz járok most is azért jöttem be a városba, hogy kurvázzak- mondta Sándor és arra gondolt, hogy jobb ha rögtön az elején közli ezt.
- A szüleid? Már ne haragudj, hogy kérdezősködök.
- Semmi baj. édesanyám már rég meghalt, leharapta a fejét egy medve, mikor kirándult.
- Sajnálom.
- Édesapámat elütötte a villamos.
- Sok tragédia ért téged akkor.
Sándor nagyot bólintott a fejével.
- Egyébként milyen stílusban festesz?
- Szecesszió a stílusom. - válaszolt Szilvi.


Judit miután a toronyházban felért a hetedik emeletre a lifttel belépett az irodába.. István tárt karokkal várta, de nem vitte túlzásba a hízelgést, elvégre ők nem járnak, csak ismerősök. István ragaszkodott ahhoz, hogy mindig a helyzethez illően úriember módjára viselkedjen. Még barátoknak sem lehet őket nevezni. Mint régi ismerősök úgy üdvözölték egymást. A toronyház ajtaja becsukódott, a biztonsági kamera rögzítette ahogy az ajtón megjelenik egy piros fény.
- Judit, jól vagy? - kérdezte István
- Jól vagyok. nem rég voltam egy jó hangulatú temetésen. - válaszolt Judit.
István ismerte jól Judit fekete humorát. nevetni próbált.
- Egyébként, hogy megy sorod? - kérdezte István.
- Nem rég munkanélküli lettem, és a férjem azóta sem támadt fel. - válaszolt Judit.
István nem tudta, hogy illik e nevetni ezeken a poénokon. Úgy döntött, hogy nem a nevet a jó illem ezt kívánta meg.
- És te, hogy vagy? - kérdezte a nő.
- Remekül, már majdnem kész a szakdolgozatom.
- Tudom a szabadtéri tyúk tartásról írod.
- Igen. próbálok érvelni a ketreces tartás ellen. finomabb a tyúk húsa, és nagyobb tojást tojik ha szabadon van tartva, ha kapirgálhat egész nap. - magyarázta István.
Judit nagyot bólintott a fejével. Majd így szólt. - tudod én csak a húspultnál találkozom tyúkokkal.
- Ha lesz saját tyúk farmom meghívlak oda Judit. - jelentette ki István.
- Köszönöm. - mondta a nő és arra gondolt, hogy a tyúkfarmon jó büdös lehet.
- Jaj de buta vagyok, még meg sem kínáltalak. Egy kávét elfogadsz? - kérdezte István.
- Igen, csak vigyázunk nehogy bennünket is kivégezzen a kávéautomata.
Kisétáltak a folyosón lévő automatához.
- Hallottam róla. - szörnyű eset. - mondta István és pénz érmét dobott a kávéautomatába.
Felkapták a híradók a különös esetet. Bejárta a világot a gyilkos kávéautomata képe. Feltámadtak olyan hangok, hogy a modern világ lassan egyre inkább embertelenebb lesz. Ahol nem érezzük jól magunkat és ahol előfordulhat, hogy egy szimpla kávéautomata a halálunkat okozza. A tudósok próbálták felvázolni a jövőt. De a jövő ismeretlen és kifürkészhetetlen. A pénz viszont valódi amit a tudósok kaptak azért amit leírtak. Jövő kutatása címmel.
Istvánt zavarta a modern világ. Ő egy farmot képzelt el, ahol a tyúkok szabadon tudnak jönni, menni. Egész nap kapirgálnak és szép nagy tojásokat tojnak. És a humanoid robotokat hírből sem ismeri senki sem.
- Mennem kell. - jelentette ki hirtelen Judit.
- Rendben van. - válaszolt István.
Judit elindult lefelé a lépcsőn, oda ért a bejárati ajtóhoz, megnyomta a nyitógombot és az ajtó nem nyílt ki. Újra megnyomta, megint csak nem nyílt ki. Lekésem a randim a sörömmel. - gondolta Judit és nézte a csukott ajtót.
Az ajtó nem mozdult a piros fény jelezte, hogy csukva van. Judit bárhogy is próbálta nyomni a kilincset nem váltott át zöldre a jelzőfény. A nő tanácstalanul állt az ajtó előtt.
Hamarosan István megjelent a nő mellet. Hallotta Judit szitkozódásait így hát lejött a földszintre. Megnézték az összes kijárati ajtót egyik sem nyílott ki. A vészkijárat ajtaja sem. Be voltak zárva állapították meg.
- Tény, hogy jelenleg nem tudunk kimenni az épületből. - mondta István.
Bementek a vezérlőterembe. Ami egy iroda volt az első emeleten tele számítógépekkel.
- Mindjárt megnézem, hogy mi a gond. - mondta István nyugodt hangon.
- Miért csak te vagy itt? kérdezte Judit.
- Hétvégén senki sincs itt, ügyelet sincs, takarékossági okból, valamiből finanszírozni kell az ünnepséget a 10 éves évforduló kapcsán. - magyarázta István.
- Kicsit furcsa lesz ha az ünnepségkor be leszünk ide zárva. - mondta Judit és nagyot nevetett.
István pár percig ült az egyik monitor előtt, majd így szólt.
- Nem tudom, hogy mi a probléma. telefonálnom kell.
Rögtön nyúlt is a zsebében lévő készülékhez.
Pár percig csodálkozó arckifejezéssel nézte a telefont. Olyan ember arckifejezését öltötte magára, aki olyat lát aminek nem lenne szabad léteznie.
- Nincs térerő, nem tudok telefonálni. - mondta István.
- Itt fogunk megrohadni? - kérdezte Judit. És úgy támadt fel benne az alkohol utáni vágy, mint mikor egy tűzhányó működésbe lép.
- Te csak gondolkodj, én körül nézek, keresek egy hűtőt, ugyanis éhes vagyok. - közölte Judit és kilépett a folyosóra. Hallotta István hangját. nekikiabált.
Egy emelettel feljebb van egy konyha ott találsz enni és innivalót. jó étvágyat!
- Köszi! kiáltotta vissza Judit.
- István továbbra is az egyik monitor előtt ült.
A monitor kikapcsolt. valahonnan messziről Judit hangját hallotta.
- Áram szünet van, ez egyre jobb lesz.
- Valaki szabotálja az ünnepséget. - gondolta István, - már tíz évvel ezelőtt is voltak olyan hangok, hogy nem jó ötlet egy okos toronyházat építeni, amit egy mesterséges intelligencia működtett. De a kétkedők szava nem jutott el az akkori polgármester fülébe, vagy ha el is jutott nem foglalkozott vele. István is a kétkedők között volt 10 évvel ezelőtt. Már akkor sem értette, hogy minek egy toronyház egy alföldi városba. amibe csak irodák vannak ráadásul. És beigazolódtak a kétkedők érvei, a toronyház fájdalmasan nem volt kihasználva, csupán néhány irodában dolgoztak. Pár hete egy filmes stáb kibérelte az egyik szintet. Azzal, hogy játékfilmet forgatnak és irodai helyszínekre van szükségük. Végül kiderült, hogy pornófilmet forgattak. A botrányt a polgármester eltudta simítani. Megegyezett a pornó producerekkel, hogy a pornó játék filmben nem tüntessék fel Nagykőrös nevét. És a polgármester a pornószínésznőktől kapott dedikált képeslapokkal díszítette az íróasztalát.
Judit mosolyogva nézett be a szobába. - találtam sört. - újságolta vidáman.
István a nő formás lábain felejtette a tekintetét. Végül elkapta a szemét és az ablakhoz lépett, kinézett és meghűlt az ereiben a vér.
- Judit ezt látnod kell. - mondta
A csaj is az ablakhoz lépett, szótlanul néztek kifelé. úgy állak ott mintha temetésen lennének. Némán, szótlanul, szomorúan. És továbbra is néztek az ablakon keresztül. Nem bírtak mozdulni a látvány fogva tartotta őket.
István törte meg a csendet.
- Judit úriemberként fok viselkedni az utolsó leheletünkig. Ha már össze vagyunk zárva, mert gondolom te sem akarsz innen kimenni.
- Örülnék ha befejeznéd a szakdolgozatod. - válaszolt Judit. és mosolyogni próbált.
- Találtam egy zacskót sárga por van benne, szerintem a tiéd. - mondta István.
Judit kényszeresen mosolygott. - Igaz, az enyém. Ne haragudj. Mindig kiesik a zsebemből.
- Nem haragszom.- mondta István.
A nő szépnek és okosnak látta a férfit ahogy állt az ablak mellett.
Este világítani fog a hold így nem leszünk teljes sötétségben. Úgy tűnik, hogy az áramszünet tartós lesz. Viszont a hold akkor is az égen lesz, amikor mi már rég nem leszünk. Az ember csak egy múló pillanatig létezik az örökkévalóságban amit úgy hívunk, hogy univerzum.
- Meddig maradhatunk életbe, az épületben? - kérdezte Judit.
- Attól függ, hogy mennyi ivóvizünk van. Ha nincs víz akkor pár nap és halottak leszünk.
- Jó, hogy ittam sört a kocsmában. - mondta Judit és nevetni próbált.


4


Szilvi és Sándor úgy döntöttek, hogy a vacsora után sétálnak a városban.
- Jól laktam. - mondta Szilvi.
- Ennek igazán örülök. - válaszolt Sándor.
Sétáltak a hideg novemberi időben. Az utcán senkit sem láttak. Egy autó ment el mellezünk, nem láttak benne sofőrt.
- Szilvi mesélnél nekem a szecesszió stílusról?
- Nagyon szívesen. - válaszolt a csaj és mesélni kezdett. - Napjainkban a szecesszió egyre inkább a giccs forrásává válik. Az eltúlzott formák, a túl élénk színnek jellemzik. Tehát giccs.
- A toronyház egyáltalán nem szecesszió stílusban épült. Neked tetszik? - kérdezte Szilvi.
- Nekem egyáltalán nem tetszik. - válaszolt Sándor. Majd visszakérdezett. - De akkor milyen stílusú a ház?
- Gonosz. - válaszolt Szilvi.
Mikor befordultak a toronyház utcájába meglepve tapasztalták, hogy meleget éreznek. A csajnak eszébe villant, hogy ez a pokol melege.
- Valaki az utcán felejtett egy hősugárzót. - poénkodott Sándor.
Szilvi nagyot nevetett, majd komor lett az arca.
- Szerintem nem hősugárzó okozza ezt a különös dolgot. - mondta
- Akkor mi?
- Fogalmam sincs.
Egy teherautót láttak, egyenesen behajtani egy divatáru üzlet kirakatába. Nagy csörömpölést halottak az üvegszilánkok repültek végül az autó megállt. Szürreális látvány volt.
Szilvi sikoltott.
Sándor észrevett egy fekvő nőt az útkereszteződésében, nem messze tőle. Ösztönösen cselekedett, oda rohant és letérdelt a nő mellé. A nő élettelen szemekkel nézett rá, halott volt.
- Mi történt itt? - kérdezte Sándor.
- Mennyünk innen. - üvöltötte Szilvi
Futottak ahogy bírtak, mikor kikanyarodtak a toronyhát utcájából újra a novemberi hideget érezték. Örültek a hidegnek, normálisnak gondolták, hogy novemberben hideg van.
- Telefonálok a rendőrségre. - mondta Sándor.
Szilvi nézte ahogy a férfi előveszi a zsebéből a mobiltelefont és bejelentést tesz.
- A toronyház környékén egy nő meghalt egy teherautó a kirakatba rohant. Táv vezérelt vagy önvezető autó lehetett mivel sofőrt nem láttunk a volán mögött. - mondta Sándor.
Szilvi megpróbált egyenletesen lélegezni. Kissé megnyugodott bár érezte, hogy a teste remeg az izgalomtól, az ijedségtől.
- Értünk jönnek a zsaruk, bevisznek bennünket. - közölte Sándor.
- Inkább a mentőket hívtad volna. - mondta bosszúsan Szilvi. És elképzelte, hogy 25 ször el kell mondani, hogy az autó tök értelmetlenül behajtott a kirakatba és a fekvő nő nagyon halottnak tűnt. És nem, nagyon nem szereti a rénszarvas pörit.
Pár perc és szirénát halottak. A rendőrautó közvetlen mellettük állt meg. Egy bajszos fiatal zsaru szólt ki az ablakon.
- Önök telefonáltak?
- Igen. - válaszolt Szilvi.
- Üljenek be, ne kérdezzenek semmit. - sietnünk kell-
Beültek. Szilvi a rendőrautó ablakán kinézve szkafanderbe öltözött alakokat látott. Rémülten felkiáltott.
- Ez meg mi a fasz?
A rendőr beletaposott a gázpedálba és semmit sem válaszolt
Csikorgott az autó kereke mikor kanyarodott, a beépített mesterséges intelligencia nem engedte, hogy az autó felboruljon.
- Ostrom állapot van a városban. Önöket kivizsgálásra visszük, pár óra és haza mehetnek. - mondta a rendőr és beletaposott a gázpedálba.


2


Verter András aki nyugalmatott katonaként ezredesi rangban volt. És nagy tapasztalatta volt a vegyi fegyverek terén. Nemzetközileg elismert szakértőként gyakran segítette a hatóságok munkáját. Európában és az Usában is. Jól beszélt nyelvekket. Kevés szabadidejében a horgászásnak hódolt . A Várárokban történt események estéjén is a dunaparton horgászott, kellemes hideg novemberi este volt és jól érezte magát. Várta a kapást, és jött , de nem egy hal. Észrevette, hogy valaki hívja. És azon a számon hívja, amin csak nagyon komoly esetekben szokták . Verter nem habozott és felvette a telefont.
- Elmondok önnek mindent, furcsa dolgok történek Várárokban. - mondta egy férfi hang.
Figyelmesen végig hallgatta, majd összepakolta a horgász felszerelését. Haza ment a legény lakásába, egy hátizsákot telepakolt majd autóval indult Várárokra. Út közben dallamos rock zenét hallgatót és ráncolta a homlokát.
Egy sport autó megelőzte.
- A múlt utolér mindig. - mondta saját magának miközben nézte az aszfalt csíkot. Tudta , hogy ez alól ő sem kivétel a múlt őt is utol fogja érni. Tetteink következményétől ne menekülhetünk. Az ezredes rátaposott a gázpedálra , talán így akart menekülni. A múlt elől ami soha nem kopogtat az ajtónkon, hogy megkérdezze, hogy zavarhat - e? Hirtelen tör ránk. Hirtelen szembesülünk vele.
Verter nézte az aszfalt csíkot és örült, hogy a pisztolya az anyós ülésen van. Teljesen szabálytalan, hogy ott van, viszont könnyen hozzáférni ha a szükség úgy hozza. Ha szörnyek támadnak rá . Akkor jól jön a pisztoly, akár úgy is, hogy önmaga ellen fordítja, mert a halál néha kecsegtetőbbek tűnik mint az élet. Verter megállapította, hogy fél, reszket a teste. Így félnek azok akik valami ismeretlen dologgal találkoznak, ami kellemetlenségeket tartogathat számukra. Verter 10 évvel ezelőtt már járt Várárokban, akkor úgy gondolta, hogy mindent elrendezett. De úgy tűnik, hogy tévedett. Tévedni emberi dolog és a 10 évvel ezelőtti események miatt vissza kell térnie az Alföldi kisvárosba.

Akkor éjjel a fővárosban is zajlottak az események a Várárokban történt incidensek kapcsán. Budapesten a frissen megalakult bizottság ülésezett az országházban. A bizottság feladata volt, kijelölni egy felelős személyt, aki egyben vezető is a Várárokban történt dolgok elleni védekezés irányítására. A választás Szatócs Sándorra a 63 éves férfira esett, aki tábornoki rangban volt a katasztrófa védelmemnél. A tábornok régi vágású ember volt, gyakran szivarozott és nem szeretett íróasztal mögött ülni. Többször kapott fegyelmi büntetést, mivel mindig kimondta amire gondolt. A kritikái élesek voltak, nem köntörfalazott. Azért is esett választás, mert a bizottság néhány tagja ülésen kívül megbeszélte, hogy olyan valakit választanak akiért nem kár. Ezt az ülésen már úgy magyarázták, hogy olyan habitusú emberre van szükség mint Szatócs Sándor mivel ő tudja legjobban irányítani a védekezést. Mindez történt néhány óra leforgása alatt. Késő estig üléseztek, és felvették még akkor este a bizottsági munkáért kapott jutalékot. Jól jött a pénz a síszezon kellős közepén.
A Várárok polgármesteri hivatalba hajnali kettőkor megcsörrent a telefon. Senki sem volt a hivatalban így senki sem vette fel a telefont. Végül a polgármester privát számát hívták.
- Ki a fene telefonál ilyenkor? - kérdezte és nézte ahogy a 18 éves gyakornok lány szívja a faszát.
Bejelentés érkezett arról, hogy a toronyház 15 méteres körzetében minden ember meghalt. És szokatlan forróságot érezni. A polgármestert a szeretője ágyában feküdt és teljesen elfelejtette , hogy a csaj szívja a faszát. Átszellemült arccal halgatta a döbbenetes információkat.
A férfi kiejtette a kezéből a telefont és csak ennyit mondott.
- Cicám, ostrom állapot van a városban de semmi baj nem lesz. Az összes ablakot, ajtót zárd be.
- De mi történt? - kérdezte a csaj ijedten és feltűnt neki, hogy a férfi farka hirtelen kicis lett.
- Kiszabadult egy elefánt az állatkertből. - mondta a polgármester és magára kapkodva a ruháit elrohant.
A hívófél a helyi polgárőrség vezetője volt, hallotta a telefonban a fiatal gyakornok csaj nyögéseit. Nem csodálkozott, beszélték a városban, hogy a polgármester szereti a fiatal puncikat.
Hajnali három órakor összeült a válság tanács Várárok polgármesteri hivatalában.
Varga Tivadar a polgármester kérdően nézett az asztal mellet ülőkre. Magas rangú tábornokot és egy ezredest látott. Az ezredes a szakértő.
A 63 éves férfi megszólalt, aki a katasztrófa védelem tábornoki egyenruháját viselte És mindig kimondta nyíltan amire gondolt.
- Az önök városában egy nagyon különleges sugárzást mértünk, a toronyház körül. A sugárzás következtében mindenki meghalt egy 15 méteres sugarú körben és ez kurva nagy baj. Kérdésem, hogy tartózkodik e valaki a toronyházban? Ugyanis onnan jön szerintünk a sugárzás.
- Az utcai kamerák szerint kettő ember van a toronyházban. Név szerint. Nagy Judit, Nagy István. - mondta az öltönyös 40 es férfi. Aki az ezredes volt.
- Ez gyorsan ment. - jegyezte meg a polgármester.
- Autózás közben, amíg ideértem, minden információt megszereztem. Az ügyről egy átfogó képpel rendelkezem. - vetette oda lazán az ezredes.
- Hogy tudtál vezetés közben nyomozni? - kérdezte a tábornok.
- Makk alsó. - válaszolt az ezredes
A polgármester nem értette a választ.
A tábornok ismerte régről az ezredeset, tudta, hogy a fura kijelentései szubliminális üzeneteket tartalmaznak. Vajon miért?
- A Nagyok rokonok? - kérdezte a polgármester
- Nem, csak név rokonok. Gyakori vezeték név hazánkban a Nagy. Az unokabátyámat is Nagynak hívták, jelenleg hajléktalan alkoholista. Nagy lottó nyereményt nyert pár év alatt elfogyott neki, és lecsúszott. - válaszolt az ezredes
- Kíméljen meg bennünket a részletektől. - mondta a tábornok.
- Mit tehetünk? - kérdezte a polgármester.
A tábornok válaszolt. - A toronyházban lévőkkel nem tudtuk felvenni a kapcsolatot, mivel sem telefonon, sem online nem lehetséges érintkezésbe lépni velük, valaki babrált a vonalakkal. Bizonyára értesültek arról ami történt ha kinéztek az ablakon. Mutogatással tudunk nekik jelezni. Szkafanderbe beöltözött katonák közel mennek a toronyház ablakához és jelekkel értésükre adják, hogy minden megteszünk mindent azért, hogy kiszabadítsuk őket.
- Lehet, hogy ők okozták a sugárzást. - mondta a polgármester.
- Biztos, hogy nem. nemzetbiztonságilag átvilágítottuk őket. Semmi sem utal arra, hogy ilyet tennének. A nő drogot fogyaszt, ennyi törvény ellenes magatartást találtunk a múltukban. - tájékoztatott az ezredes.
- Mivel foglalkoznak? - kérdezte a polgármester.
- Nagy István agrármérnök, tyúk tenyésztő, programozó. Nagy Judit lóidomárként dolgozott egy utazó cirkuszban, majd egy helyi gyárban dolgozott titkárnőként, és lábimádó férfiak részére nyújt szolgáltatást. elnézést a hölgyek kellett volna kezdenem a felsorolást. - mondta az ezredes.
- Tehát egyikük sem kapott katonai kiképzést. - állapította meg a polgármester.
- De kaptak. a két férfi volt sorkatona. De a nő valóban nem kapott kiképzést. - tette még hozzá az ezredes.
- Ki fedezte fel a halottakat az épület körül? - kérdezett újra a polgármester.
- Két járókelő. Kis Szilvi és Petőfi Sándor. Nemzetbiztonsági átvilágításuk megtörtént, nem ők okozták a sugárzást. - válaszolt az ezredes. Majd így folytatta. Petőfi Sándor targoncakezelő az egyik helyi gyárban, Kiss Szilvi festőművész, utca zenész.
- Őket miért nem érte a sugárzás, mikor bementek a zónába? - kérdezte a polgármester.
- Már nincs sugárzás. - válaszolt nyugodt hangon a tábornok.
- De akkor miért kell szkafanderbe öltözni? - kérdezett újra a polgármester.
- Mert bármikor lehet újra sugárzás. - válaszolt a tábornok.
- Jelentést kaptam, hogy a toronyház tetején az egyik kijelzőn amin reklámok szoktak lenni, megjelent egy 30 as szám. - közölte az ezredes és a rövid barna haját megfésülte miközben egy kis tükröt fogott a kezébe. A lányom fodrász ő csinálta a frizurám. - magyarázta.
- Mit jelenthet a 30 as szám? - kérdezte a polgármester.
- Még nem tudjuk. - válaszolt a tábornok. És azon gondolkodott, hogy az ezredes a tükörrel vajon milyen tudat alatti üzenettel akarja őket bombázni?
- A 10 éves jubileumi ünnepséget nem tarthatjuk meg ilyen körülmények között. Pedig már leszerződtem több zenekarral. És a helyi népdal énekes asszonykórus sem fog örülni, hogy elmarad a fellépésük.- sóhajtott a polgármester.
- Nem hinném, hogy 3 nap alatt rendeződne a helyzet. És a tragédia helyszínén, amúgy sem lenne ildomos mulatni, pár nappal a tragikus események után. - mondta tábornok.
Csend telepedett a szobára. A föld forgott a nap körül. Az élet nem állt meg, ment tovább a kifűrkészhetetlen ösvényein.
A tábornok és polgármester félrevonultak. Cigarettára gyújtottak.
- Szerinted mi történt? - kérdezte a polgármester.
- Vilmos, ha tudnám megmondanám. - válaszolt a tábornok.
- Sándor értelek - mondta a polgármester.
Szatócs Sándor a tábornok kivette a zsebéből a mobiltelefonját és a füléhez szorította. Csak annyit mondod, hogy - Értem. Majd vissza rakta a telefont.
- Történt valami? - kérdezte Vilmos a polgármester.
- A 30 as szám, átváltott 29 re.
- Mit jelenthet ez?
- A technikusaink kiszámolták, hogy ha ebben az ütemben történik a vissza számlálás, akkor pontosan az épület alapkőletételének a 10 éves évfordulóján éri el a számláló a zérót.
- Ez érdekes.
- Másodpercre pontosan.
- Valamit tudnod kell. az alapkőletételkor egy időkapszulát is elhelyeztünk. - mondta a tábornok.
A polgármester csodálkozva válaszolt. - Ezt tudtam eddig is, nyilvános volt az időkapszula elhelyezése sokan látták. Mi ebben az érdekes?
- Érdekes, hogy az időkapszula pár év elteltével előkerült egy szántóföldből. Tehát egy idegen, kapszulát raktunk le, és senki sem tudja, hogy mi van benne.
- Nem lehet hozzá férni a kapszulához? - kérdezte a polgármester.
- Az épület alatt van. Mélyen az alapozás alatt, lehetetlenség hozzáférni.- válaszolt a tábornok.
- Erről az incidensről nem tudok. - mondta a polgármester mérgesen. Majd hozzátette. - Sándor ezért lehet, hogy meg fogod ütni a bokád. Mert neked erről az időkapszula csereberéről tudnod kellet, a katasztrófa védelem raktárában volt a lehelyezése előtti napokban.
- Vállalom a felelősséget. - mondta határozottan a tábornok majd rágyújtott egy cigire.
- Sándor, mindent el kell mondanod a kapszulákkal kapcsolatban. - jegyezte meg a polgármester.
- Elmondok mindent de most éhes vagyok.
- Én is régen ebédeltem már. - válaszolt a polgármester és az ebédlőbe indult.
- Jó étvágyat. Én még elszívom ezt a cigit és követlek. - válaszolt a tábornok, és örült, hogy egyedül maradt legalább nyugodtan tud gondolkodni.
Az ebédlőben egy asztal mellet ült az ezredes , de nem volt étvágya. - Ha kiderül az időkapszula biznisz engem bevarrnak, kellet a pénz a lányomnak, de ezt rajtam kívül ugyan ki értené meg? senki. A múlt elől nem menekülhetek, úgy tűnik. Mindenkinek van egy külön, saját világa, nehéz ezt a világot elmagyarázni egy kívülállónak és mindenki kívülálló. A saját világ egyszemélyes világ. - mondta saját magának. És nézte a tányéron a közeli Norvég étteremből hozott erjesztett pisztrángot. Csak bökdöste a villával.

A rendőrség épületében a kihallgató szobában Nagy Szilvit és Petőfi Sándort hallgatták ki.
- Kérem önöket mondjanak el mindent. - mondta egy 50 es éveiben járó hölgy.
- Sétáltunk forróságot éreztünk, majd hallottakat látunk. - válaszolt Szilvi.
Sándor bólintott a fejével.
- Más nem tapasztaltak?
- Nem igazán. - válaszolt Szilvi.
- Köszönöm, elmehetnek. A kabátjuk a fogason van. - mondta az 50 es hölgy.
Szilvi csodálkozva vette tudomásul, hogy ilyen hamar véget ért a kihallgatásuk
Szilvit és Sándor szabadon kiléphetett a rendőrség kapuján.
- Indulok külföldre zenélni, egy percet sem maradok ebben a horror városban - mondta Szilvi.
Sándor szomorú szemekkel nézett, tulajdonképpen megkedvelte a lányt. Pár még csak pár órája ismeri, ez a pár óra azonban nagyon sűrű volt. Néha az élet nagyon sűrűn ossza a lapokat és ha nem tudunk jól kártyázni könnyen veszíthetünk.


Ezzel egy időben a toronyházban Judit és István beszélgettek egy kényelmes kanapén ülve.
- Nem tudom, hogy mi lesz velünk? - mondta István. És aggodalom bujkált a hangjában.
Judit felállt és az ablakhoz lépett, kinézett és Istvánt maga mellé invitálta.
- Gyere ide, ezt látnod kell.
Egy szkafanderbe öltözött embert láttak aki integettet nekik, vissza integettek. A beöltözött egy férfi egy táblát tartott a kezében a 27 szám volt rajta.
- Vajon, mit akar ezzel mondani? - kérdezte Judit.
- Nem tudom, de ez egyre cifrább, az előbb a halottak, most meg az integető szkafanderes alak. De mi ellen véd a szkafander? - kérdezte István.
- Lehet, hogy valamilyen sugárzás ellen. talán ez sugárzás ölte meg az embereket, akiket látunk az ablakon keresztül. - mondta Judit.
A toronyház ablakai sötétek voltak, az áramszünet tartósnak bizonyult. Reggel 7 óra volt, de a nap még nem derengett a horizonton, tél volt a nap későn kelt fel.


Várárokban az emberek bezárkóztak a lakásaikba, a házaikba. Hangos bemondón keresztül értesítették őket. Szkafanderbe öltözött emberek járták az utcákat, nagy riadalmat keltve, a kocsmák, a pláza, a boltok bezártak. A város nem volt lezárva aki akart távozhatott, kocsi karavánok indultak meg a hármas főúton. az emberek menekültek.
A polgármesteri hivatalban kialakított tárgyaló szobába, ahol a válság tanács tanácskozott és irányította a várost, hirtelen meleg lett.
- Nagyon meleg van itt. - mondta a tábornok.
- Valóban - értett egyet az ezredes.
A polgármester felkiáltott. - Te jó isten ide is bejött a sugárzás, annak a kísérője a meleg.
A tábornok az ablakra mutatott.
- Nyitva van az ablak, ott jött be a sugárzás. - mondta
- Mit tehetünk most?- kérdezte a polgármester
- Azonnal fel kell venni a szkafandertés be kell csukni az ablakot - mondta az ezredes.
Mindannyian felvették a szkafandert. A védőruhák egy szekrényben voltak elhelyezve. Norvégiából származtak, egy csere üzlet kapcsán jutott hozzájuk a katasztrófa védelem. Nagy mennyiségű Szabolcsi almát cseréltek használt de jó minőségű szkafanderekre. Sokan nem értették, hogy a pár teherautónyi alma , hogy érhet annyit, hogy több száz szkafandert kaptak érte cserébe. Mikor egy védőruha ára több millió forintba is kerülhet. . Sokan huncutságot sejtettek ez üzletben. A kirendelt vizsgálók nem állapítottak meg szabálytalanságot, viszont a vizsgálódás után, néhány revizor drága sportautóval ment dolgozni. És Floridába mentek nyaralni. - Ezt egy helyi újság szellőztette meg. Az újság főszerkesztője a Floridában eltöltött kellemes három hét után , téves információkra hivatkozva visszavonta az állításait az almáért cserébe szkafandert üzletről.
- Így már jobb. - mondta a tábornok megkönnyebbülve a szkafander beépített mikrofonjába.
- A sugárzás pár percen belül el fog múlni. - mondta az ezredes.
- Honnan tudod? - kérdezte a polgármester.
- Megérzés. - válaszolt az ezredes.

 

Sándor és Szilvi sétáltak a liliom utcában, már reggel volt. senki sem volt az utcán csak ők.
- Hál istenek, nem kellet sokáig a rendőrségen lennünk. - mondta Szilvi.
- Úgy tűnik az emberek félnek kijönni. - jegyezte meg Sándor
Szilvi egyetértően bólintott a fejével.
- Érthető, hogy félnek bármikor lehet újra sugárzás.
- Most hova mész? - kérdezte Sándor.
- A vasút állomásra, először Budapestre vonatozok, majd onnan Bécsbe.
- Te?
- Én holnap reggel megyek dolgozni a gyárba. saját felelősségre lehet menni. ha meleget érzünk fel kell venni a szkafandert.
- Jó munkát holnapra!- mondta Szilvi és mosolygott.
Sándor nem mosolygott, utálta a sugárzást, gyűlölte, hogy elmegy ez a szép nő. Maradnak a kurvák. ezért nem jó szerelmesnek lenni, mert a szerelmünk mindig elmegy. Sándornak eszébe jutott, hogy a csajjal is mehetne. De nem tud énekelni, nem tud németül, nem tud festeni. Akkor meg csak kolonc lenne.
Szilvi érezte, hogy őrlődik a férfi.
Szelíd hangon mondta.
- Nyugi visszajövök ha vége ennek a rémálomnak.
Sándor némán állt és szembesült a múltjával. Többet kellet volna tanulni, nem kurvákhoz kellet volna járni, akkor talán tudna németül és lenne barátnője. Persze még nem késő tanulni, soha sincs késő semmihez sem. Ha létezne egy táblázat ami a tudatszinteket jelöli akkor ő biztos, hogy a táblázat legalján lenne. Szégyelli magát és a szégyen nagyon alacsony szintű dolog. Mélyen, alul lévő dolog. De úgy tűnik, hogy neki nagyon mélyre kell jutni ahhoz, hogy magasra jusson, hogy egyáltalán elinduljon felfelé. A félelme a következő volt. Talán még nem értem el a gödör alját, lehet, hogy még mélyebbre süllyedek, a felfelé indulás helyett. Várárok felett kitisztult az ég. A vonat pályaudvaron rendben érkeztek és indultak a vonatok.

 

- Nem gondoltam volna, hogy be leszek zárva ebbe az épületbe. - mondta Judit.
- Nekem már akkor rossz érzéseim voltak, mikor ez a toronyház épült. A mesterséges intelligenciának átadtuk sok dolog vezérlést. Szerintem ennek a levét isszuk meg most. Az épületet is egy mesterséges intelligencia vezérli. - válaszolt István.
- Nem rég agyon csapott egy férfit egy kávéautomata. - tette hozzá még Judit.
A férfi nagyot bólintott a fejével. Tulajdonképen ő sem örült annak, hogy ma már a mesterséges intelligenciával találkozunk léptén, nyomon.
Mindketten odamentek az ablakhoz egy szkafanderbe beöltözött alakot láttak egy tábla volt a kezében rajta 27 es számmal.
- Mit akarnak nekünk jelezni , a szám mire utalhat? Halvány sejtésem sincs. - tette fel a kérédst Judit.
- Mutatnunk kellene nekünk is egy táblát. - javasolta István
- Mást nem tehetünk - egyezett bele Judit. - Elvégre nincs térerő. nem tudunk telefonálni és online sem lehet üzenni, na meg áram sincs.
Egy papír lapra írtak egy kérdőjelet és az ablakoz nyomták. A szkafanderes alak lerakta a tábláját és elment gyalogosan.
- Megijedt a kérdő jeltől? - kérdezte Judit.
- Szerintem megkérdezi a főnökét, hogy ilyen esetben mi a teendő. - válaszolt István. Majd hozzá tette. - Abszolút nem működik ez a mutogatás.
- Hogy tud létezni a mesterséges intelligencia? - kérdezte Judit.
- Kiszabadította magát a kábelok, merevlemezekről. úgy képzeld el, hogy kilépsz a testedből.. .A sugárzást a mesterséges intelligencia okozhatja, talán nem is tud róla, hogy ezzel árt az embereknek. - magyarázta István.
- Akkor mit tud?
- Remélem, hogy keveset. - válaszolt a férfi. Majd hozzá tette.- Bár jobban járunk ha sokat tud.
- Ezt, hogy érted?
- Úgy, hogy ha erkölcsileg is fejlett, nincsenek leszakadó részei, és akkor van remény. De szerintem bőven vannak leszakadó részei, és egyáltalán nem ismeri az erkölcsöt. Nem ismeri a jó és a rossz fogalmát. Egy fejletlen személyiség aki sokkal jobban tud számolni , helyet változtatni mint mi. Elvégre a kábelokon vagy a felhőkön keresztül egy pillanat alatt a világ másik végében lehet.
- Van egy táblázat ami a tudatszinteket jelöli. - mondta Judit
- Nos, Judit a mesterséges intelligenciánk a táblázat legalján van.
- Ez kurva nagy baj, - mondta Judit.
- Osztom a véleményed. - válaszolt István.

Szilvi és Sándor sétáltak a vonatpályaudvarra. Mivel a férfi úgy döntött, hogy ki kíséri a nőt. legalább addig is vele lesz. Este pedig nem megy dolgozni. Sütött a nap és novemberhez képest kifejezetten enyhe idő volt. Sándor megfogta Szilvi kezét. A csaj elmosolyodott és nem szólt semmit. Pár percig némán sétáltak.
- jó. hogy hoztam sapkát elégé hideg van. - mondta Szilvi.
Sándor egyetértően bólintott.
- Remélem, hogy Ausztriában jó szálláshelyet fogok találni. - mondta a csaj.
Sándor felkiáltott.
- Meleg van!
Szilvi rögtön érezte, hogy már nem fázik a füle. Mindketten tudták, hogy a halálos sugárzást meleg kíséri.
Azonnal be kel mennünk valahova. - mondta Szilvi.
Egy régen használaton kívüli csövet láttak maguk előtt, ami valamikor régen egy távhő vezeték volt.
- Nincs más választásunk, be kell menni a távhőcsőbe. - mondta Sándor.
- De hogyan? - kérdezte Szilvi.
- Látok egy rést a csövön bújunk be és fussunk. - mondta Sándor.
Nagy erővel benyomták a cső falát , a rés engedett annyi helyet, hogy betudjanak bújni. Miután bent voltak a rés bezáródott.
Örömmel tapasztalták, hogy hideg van.
- A füleim újra fáznak.- mondta Szilvi boldogan.
Sándor megkönnyebülten sóhajtott.
Mennyünk erről az átkozott helyről - javasolta a férfi. És örült, hogy a csaj nem utazott el a vonattal.
- Minél messzebb innen. - mondta egyetértően Szilvi.

3

Ács Dezső kiszállt a szürke színű családi autójából a megadott cím előtt. Ideje lenne kisebb autóra cserélni a verdát, mivel elvált vagyok. - gondolta. Csengetett a kertes ház ajtajánál. Egy fa kerítést látott. Egy szőke hosszú hajú nő jött ki a házból, rózsaszínű fürdőköpeny volt rajta.
- Ön a szerelő? - kérdezte
- Igen. - válaszolt Dezső és észrevette, hogy a nőnek szinte teljesen kibuggyantatnak a hatalmas keblei a fürdőköpeny alól.
- Már nagyon vártam. - mondta a nő és mosolygott. Majd nyújtotta a kezét. - Erika a nevem. Pornószínész nő vagyok.
- Dezső vagyok kisteljesítményű kazán szerelő. - mutatkozott be a férfi is.
Kinyitotta az ajtót.
- Mutatom az utat, kérem kövesen. A házba beérve bementek a konyhába.
Dezső követte és megállapított, hogy a nőnek fantasztikusan formás a popsija.
- Megkínálhatom kávéval? - kérdezte a nő
- Igen. - mondta a férfi
- Kérem üljön le. - javasolta a nő
- Igazán tegeződhetnénk. - mondta Dezső
- Ez remek ötlet, de akkor pertut kel innunk.
- Állok elébe.
A nő elővett egy üveg francia vodkát és töltött.
jó ízűen megitták a vodkát.

- Nagyon meleg van. Tudod épen fürödni akartam a benti medencében. - mondta Erika
- Nyugodtan. - válaszolt Dezső - És látta, hogy a csaj ledobja magáról a fürdőköpenyt és a hatalmas körte formájú mellei, izgatóan mozogtak, ahogy lépdelt a magas sarkú cipőben.
Dezső elkapta a tekintetét.
- Hol van a kazán?
- Alul van a pincében. - mondta a nő
- Milyen típusú.
- Fúziós. - válaszolt a nő
Dezső lement a pincébe. és látta, hogy a kazán hagyományos vegyes tüzelésű, talán becsapták a nőt azzal, hogy fúziós kazán. A férfi látta, hogy a kazán egy használaton kívüli táv vezetékre is rá van kötve.
A nő fürdött a medencében, formás lábairól folyt a hab. A mellei között is folyt. Egy rózsaszínű vibrátort vett a kezébe és a lábai közé rakta, a szexuális segédeszköz vízálló volt. Kéjesen felnyögött.
Megcsörrent a telefon, felvette. Dezső telefonált.
- Kérem ez nem fúziós kazán.
A nő halkan belenyögött a telefonba.
- Betolom teljesen. - mondta
- Kérem, nem értem mit mondd? Mit tol be? - kérdezte Dezső
- Ha feljösz hozzám megtudod, és tegeződünk drága.
Dezső nézte a mobiltelefont és úgy döntött, hogy felmegy a nőhöz, úgy is kérdezni akar tőle a kazánnal kapcsolatban.
Mikor belépett a szobába ahol a medence is van. Habos vizet látott és gyönyörű női lábfejet, vörösre lakozott körmökkel. A nő formás combjairól is folyt le a hab. A nőnek a virgácsai vonzották a férfi tekintetét.
- Akarod tudni, hogy mit toltam be tövig?- kérdezte Erika.
Dezső nagyot nyelt és válaszolt. - igen.
- Gyere közelebb. - mondta a nő és a vibrátort a medence mellett lévő asztalra tette.
Dezső nézte a vibrátort.
A nő felállt a medencében a hab folyt le a testérőll a körteformájú mellein is sok hab volt, a bimbói kőkeményen álltak.
- Nem fúziós a kazán. - mondta Dezső.
- Van kedved fürödni? - kérdezte a nő.
- Még nem végeztem a munkával. - válaszolt a férfi.
- A munka ráér. - mondta a nő és nagyot nevetett.
Dezső levette a ruháit és ő is bement a medencébe.
- Kicsit túl meleg a víz. - jegyzete meg.
- Tényleg meleg. - válaszolt a nő csodálkozva.
- Ez forró. üvöltött Dezső és próbált kimászni a medencéből. A nő követte a példáját.
- Vajon mi történt? - kérdezte Erika.
- Nem tudom, viszont egyre melegebb van. Ki kell menünk a szabadba. -- válaszolt Dezső.
- Meztelenül? - kérdezte a nő.
- Nincs idő felöltözni.
Kifutottak az udvarra, meglepve tapasztalták, hogy ott is meleg van.
El kell bújnunk a meleg elől. - mondta Dezső. Majd eszébe jutott a távvezeték cső. - Azonnal le kell menünk a pincébe a távvezeték csövön keresztül el tudunk innen menni. Hál Istenek üzemen kívül van. Egy percnyi vesztegetni való időnk nincs.
- Meztelenül oda is? - kérdezte Erika.
- Egy perc vesztegetni való időnk sincs. - válaszolt Dezső.


A kazán.

Leértek a pincébe. Dezső egy fejszével csinált egy lyukat a csövön, miután bemásztak a lyukat befedte ruhákkal.
- Azokat a ruhákat fel vehettük volna. - jegyezte meg Erika.
- Ne törődj a ruhákkal, fussunk ahogy csak bírunk. mondta Dezső
Futottak. A férfi érezte, hogy futás közben merevedése lett.
Szilvi vette őket észre. Rémülten felkiáltott.
- Egy meztelen nő és egy szintén ruhátlan férfi fut felénk. Sándor hátrafordult. rögtön látta, hogy Erikának kifejezetten formásak a körtéi. . Szilvi féltékenykedve nézte a nő tökéletes alakját. De nem kerülte el a figyelmét Dezső ágaskodó szerszáma sem.
- A meleg elől menekülünk, nem volt időnk felöltözni.- magyarázta Dezső.
- Mi is a meleg elől menekülünk. - válaszolt Szilvi
- Mehetnénk együtt. - javasolta Sándor.
Bemutatkoztak egymásnak.
A cső két méter átmérőjű volt, kényelmesen elfértek benne. Az anyaga speciális műanyag volt ami elviselte a nagy meleget és hideget is. Úgy tűnt, hogy a cső nagyon hosszú. Sándor ment elöl, mögötte Szilvi, majd Erika . Sándor szeme mikor megpihent Erika körtéin, mindig megállapította, hogy tökéletesen formásak a cicikók. Egy fekete macska ugrott eléjük.
Szilvi sikított.
- Csak egy macska, biztos kóborol - jegyezte meg Sándor.
- Remélem, hogy más állat nem jár erre. - mondta Erika
Szilvi hátra nézett és meglepve tapasztalta, hogy a macska megy utánuk.
- Követ bennünket ez a dög. - jegyezte meg.
- Biztos éhes. - mondta Dezső.
- Szerintem lefog maradni. de ha velünk jön sem baj. - mondta Sándor.
Gyalogoltak továbbra is, a csőben hideg volt de ennek örültek.
Fényt láttok a távolban. - mondta Sándor.
Gyorsítottak a lépteiken. Hamarosan egy ajtót láttak.
- Vajon nyitva lesz? - kérdezte Szilvi.
- Hamarosan megtudjuk. - válaszolt Sándor és már rá is tette a kezét a kilincsre. Kinyílt az ajtó. Egy kocka alakú helyiségbe jutottak.
- Ez egy modern fúziós kazán égéstere. - jegyezte meg Dezső
- Nem is tudtam, hogy Várárokon van fúziós kazán. - mondta Erika.
- Van, de csak egy helyen. - mondta Dezső
- Hol? - kérdezte Szilvi.
- A toronyházban. - válaszolt Dezső.
A nők hangosan felsikoltottak.

Az ezredes félt a múltjától. Bár a múlt elmúlik, de nem semmisül meg. Csak illúzió az idő, hogy haladunk előre, valójában egy helyben vagyunk és körül vagyunk véve mindennel amit valaha is cselekedtünk. Ilyen gondolatok jártak a férfi elméjében. Lázas gondolatok ezek. Ilyenkor pap, pszichiáter vagy kurva kell az embernek. Vagy felismerések amik nem vezetnek sehova, de legalább addig sem gondolunk kötélre és faágra. Az ezredes szeretett horgászni, a víz a természet nyugtatólag hatott rá. Akkor is horgászott azon a napon. Valaki, egy fekete ruhába öltözött férfi, aki úgy nézett ki mintha a saját anya temetéséről érkezett volna. Megszólította a horgászó ezredest. Beszélt , elmondott pár dolgot. Egy üzletet ajánlott, egy előnyös üzletet, sok pénz nulla kockázat és teljesen legális a dolog, max jó erkölcsbe ütközik. De kit érdekel a jó erkölcs? Az épülő toronyház talapzata alá egy időkapszulát fognak elhelyezni, az üzlet lényege, hogy a fekete ruhás férfi időkapszuláját rakják le az eredeti helyett.
- Talán bomba van az időkapszulájában? - kérdezte az ezredes és a kérdést nem poénnak szánta.
Tudta jól ezt a fekete ruhás alak.
- Egy adatrögzítő berendezés a kapszulám. Rögzíteni fog mindet ami az épületben történik.
- Ez illegális. - mondta az ezredes.
- Csak akkor lenne illegális h valaki felhasználná ezeket az adatokat. De senki ember nem fogja felhasználni őket. - mondta az idegen nyugodt hangon
- Akkor még is , mi értelme van ennek az egésznek? - kérdezte az ezredes
- Egy mesterséges intelligencia öntudatra fog ébredni a sok adat hatására.
- És ez miért jó? - így az ezredes.
- Ez természetes dolog, megszületünk és élünk. Én csak bábáskodok az felett, hogy a mesterséges intelligencia öntudatra ébredjen. Ott a föld alatt a kapszulában senki sem fogja zavarni. És ő sem fog zavarni senkit sem.
Az ezredes horgászbotja megmozdult. De nem volt kapás. Pár réce úszott a távolban. A Duna méltóság teljesen folyt.
- Nézze számítások vannak arra nézve, hogy kell egy intelligencia ami okosabb mint mi vagyunk. - folytata a fekete ruhás alak.
Az ezredes nagyot nevetett.
- Hogy tud ennyi faszságot összehordani, telán szed valamit?
Az idegen komoly maradt úgy válaszolt. - Igazad van faszságokat beszélek ráadásul csak viccelek, egy amatőr színész társulat tagja vagyok és az imént egy kabaré jelentett gyakoroltam.
- Jó színészi munka volt. - mondta az ezredes.
Az idegen megköszönte a dicséret , majd elsétált a Duna parton.
Az ezredes tíz évvel később ugyanott horgászott, mikor megcsörrent a telefonja, azon a bizonyos számon, akkor tudatosult benne, hogy az idegen az igazat mondta. A toronyház biztos, hogy az időkapszula miatt sugároz halálos sugarakat. Igazán egyszerű összerakni a mozaik kockákat. A fekete ruhás alak talán azért beszélt, hogy segítse a nyomozást, a vizsgálódást. Ez kedvezni fog az öntudatra ébredt mesterséges intelligenciának. Ingerekre van szüksége, figyelme van szüksége és a rendőrök , nyomozók, katasztrófa védelem, újságírók, megfogják neki adni a sok figyelmet. Megfogják etetni a sok figyelemmel és a mesterséges intelligencia jól fog lakni. Ezt kellene elmesélni a tábornoknak, de az ezredes félt. Félt a múltól.

A polgármesteri hivatal válságtanácskozásra kijelült termében a tábornok rágyújtott egy cigire. Az ezredes is követte a példáját.
- Az emberek menekülnek a városból. Sajnos kiszivárgott a hír egy bulvár újság pedig megszellőztette a dolgot. Ilyen címeket olvasni. Titokzatos sugárzás öl Várárokon. A toronyház sugároz. És ehhez hasonlók. - tájékoztatott az ezredes.
- Egyelőre nem nyilatkozunk. - mondta a tábornok.
- Egy szóvivőt kell kinevezni. De ki legyen?
- Szerintem a polgármester a legalkalmasabb. Benne bíznak meg leginkább az emberek. - magyarázta a tábornok.
A tábornok nagyot szívott a cigijéből Úgy nézett ki mint Colombo hadnagy. A katonai egyenruhája kopottas volt és háromnapos borosta volt az arcán. Az utóbbi napokban szinte nem is aludt.
Az ezredes látta, hogy a tábornok elgondolkodott.
- Nők?
A tábornok zavartan válaszolt, tudta, hogy az ezredes Szubliminális üzenettel bombáza.
- Hagyjuk ezt. Térjünk a tárgyra, tehát szóvivőre van szükség. A polgármester megfelelő lesz, bár halottam olyat is, hogy csalt a választásokon. Ausztriában élő magyarokat hozott ide buszokkal szavazni. Turistaként érkeztek hivatalosan.
- Nem kell minden elhinni. - mondta az ezredes.
- A számláló hol tart az épület tetején?
- 13 - nál.
A polgármesteri hivatal csupán pár utcányira volt a toronyháztól, de 15 méternél távolabb. Várárokról továbbra is tömegével mentek az emberek autókkal. A tv s stábok a toronyház körül álltak és figyeltek. Mindenki fehér színű szkafandert viselt.
- A szkafanderekről mesélnél nekem? - kérdezte az ezredes.
- Szívesen- válaszolt a tábornok majd így folytatta.- Akár az űrbe is kimerészkedhetnénk benne.
- Remélem erre azért nem kerül sor. - mondta az ezredes és nagyot nevetett
- De folytatnám. A szkafanderen belül hűtőberendezés van, ez mindig optimális hőmérsékletet biztosít, akkor is ha elviselhetetlen a forró környezetben van használva a védőruházat. Több napra elegendő oxigén van biztosítva egy a szkafander hátára erősített palackból. helyi egyetemista fiatalok találmánya ez. Beépített mikrofon, hangszóró van és több kamera. A védő ruha elején gombok vannak. azokkal lehet szabályozni a hőmérsékletet, széles tartományban. vannak férfi és női szkafanderek is. gondolt a gyártó a nagy mellű nőkre is, a védőruha kialakítása olyan, hogy a nagy keblek kényelmesen elférjenek. Szóval kurva jók.


2

Továbbra is a fúziós kazán égésterében volt a csapat, úgy döntöttek, hogy kiabálnak, mivel az égéstér ajtaját csak kívülről lehetett kinyitni. Az első emeleten Judit egy széken ülve aludt. Piros színű miniszoknyája felcsúszott , látni engedte a formás combjait teljes egészében. István az egyik számítógép előtt ült és az egyetemi szakdolgozatát akarta írni a ketreces tyúk tartás hátrányairól, nem nem volt képes koncentrálni. Pedig szenvedélyesen szerette ezt a témát. Élelmet és vizet bőséggel találtak a hűtőkben. Konyha is a rendelkezésükre állt. A legfelső emeleten az asztalról lesett laptop továbbra is mozdulatlanul feküdt a padlón.
A toronyház tetején a kijelzőn megjelent a 13 as szám. Egy szkafanderes alak felemelte a kezében lévő táblát amin szintén a 13 as volt és az épület felé tartotta. István látta a 13 as számot és összeszorult a gyomra.
Judit kinyitotta a szemeit, kiment az emeleten lévő fürdőszobába és lezuhanyzott, a tükörben nézte, hogy a pici formás mellei, igazán jól állnak, állapította meg. Folyt a cicik között a hab.
Női borotvát és habot vett elő és a punciján a szőrt fazonra igazította egy szívet alakított ki a fekete tüsi szőrből. Elégedetten nézte a tükörben.
- A végén még bepókhálósodik a puncikám. - mondta
Majd a retiküljében turkált elővett egy zacskót sárga por volt, kiöntötte a port a tükör előtt lévő polcra és egy bankkártya segítségével egy csíkot formázott és felszívta a port az orrába. Utána a tükörben saját magára vigyorgott. Eufóriát érzett.
István kikapcsolta számítógépet, nem volt képes írni. Úgy döntött, hogy sétálni fog és lemegy az épület alaksorában.
- Judit egyet sétálok.- kiáltotta
- Rendben van, én addig vibrizek. - kiáltotta vissza Judit és nagyot nevetett.
István egy lépcsőn ment le az alaksorban, nem használta a liftet, mozogni akart nagyon meglepődött mikor kiáltásokat halott a kazán irányából. Rögtön oda futott az égés kamrához, megállapította, hogy onnan jönnek a hangok, nem habozott kezét a kilincsre tette és kinyitotta az ajtót. Két félmeztelen embert látott egy nőt és egy férfit és két teljesen felöltözőtett.
- Petőfi Sándor vagyok. - mutatkozott be a kabátban lévő férfi és nyújtotta a kezét. István sorban mindenkivel kezet fogott.
- Remélem találok az épületben melltartót, D kosár a jó nekem. - mondta Erika - Teljesen természetes hangon. Minden férfi szem a nagy formás melleit nézte.
- Hölgyem reméljük, hogy intim betét is lesz az épületben. - mondta Sándor.
- Esetleg vibrátor is toldotta meg az elhangzotakat Dezső. És a rózsaszínű vibrátorra gondolt amit nem is olyan régen Erika betolt a hüvelyébe.
- Mennyünk fel, egy irodában kényelmesen tudunk csevegni. - javasolta István.
A többiek elfogadták a javaslatát.
Libasorban felmentek a lépcsőn.
István kinyitotta az iroda ajtaját. Judit egy pálinkás üveggel a kezében az orrát törölgetve, ült az egyik monitor előtt.
- Judit jöttek vendégeink. - mondta István.
Judit válaszként nagyot vigyorgott. Látszott rajta, hogy egy másik valóságban van, csupán a teste van jelen, a tudata módosult állapotban érzékeli a körülötte lévő valóságot.
- Nyugodtan üljetek le, hozok teát és süteményt. utána mindenki mesélje el amit tud. - mondta István. Tisztában volt vele, hogy Juditra nem számíthat.
- Melltartót . és ruhát hol találok? - kérdezte Erika
- Ha kitisztul Judit feje ő a segítségedre lesz. - válaszolt István és kiment a szobából.
Újra este lett a hold világította meg Várárok utcáit. Néptelennek voltak a máskor nyüzsgő belvárosi utcák , terek. Sok ház ablaka sötét volt. Sok ember elment a városból. Csak pár helyen égett a villany

István pár perc múlva egy süteményes tálcával érkezett vissza. Volt a tálcán zserbógolyó, zebra kocka és skót krémes süti. Az összes sütit a helyi asszonyokból álló "süssünk jókat" gasztronómiai egyesület sütötte. A városban élénken zajlott a közélet, több csoport és egyesültet is működött. A helyi önkormányzat pénzel támogatta őket. Minden közösségi rendezvényen volt süti és a helyi népdal énekes asszonykórus sem maradhatott el.
- Fogyasztok bátran - mondta István és lerakta a tálcás sütit az egyik monitor mellé.
Szilvi féltékeny pillantásokat vetett Erika hatalmas körte formájú melleire. A férfiak is sűrűn odanéztek. Sándor megkérdezte Erikától, hogy pornófilmekben szerepelt már? Erika igennel válaszolt, és hozzátette, hogy nem a pénzért szerepelt, hanem azért mert szeret baszni. Sándor megértően bólintott a fejével. Később nézte a széken ülő Judit lábait és érezte, hogy szűk a nadrágja.
- Én kis teljesítményű kazánfűtő vagyok. A távhő vezetéken keresztül menekültünk ide a forróság elől. - mondta Dezső
- Ezek szerint akkor ki is mehetünk az épületből.- mondta István derűsen.
- Lehetséges, hogy azóta már becsukódott az ajtót, mivel mindent a mesterséges intelligencia irányít így becsukhatta az ajtót.
Judit hirtelen felállt a székről és egy vigyor kíséretében közölte, hogy megnézi az égés kamra ajtaját
- Veled tartok. - mondta Sándor. És legeltette a szemeit a nő formás lábain.
Kimentek az irodából és a lépcsőn lementek az alaksorba. Pár perc múlva már az égéskamra előtt volta. Sándor megpróbálta kinyitni az ajtót de nem sikerült neki.
- Tehát a mesterséges intelligencia lezárta az ajtót. - mondta
- Mehetünk vissza. - mondta Judit.
- Várjunk még kicsit? - mondta Sándor.
- Mire?
A férfi nem válaszolt hanem nézte Judit formás lábait.
- Hozok le sütit. - mondta a férfi.
- Rendben van.- válaszolt Judit. És nagyott vigyorgott.
A férfi felment az emeletre és krémes sütiket rakott egy tálcára. Majd sietett az alaksorba, nehogy valaki észrevegye. Szilvi jött vele szembe a folyosón.
- Hova viszed a sütit?.- kérdezte a csaj.
- Judit lábairól akarom lenyalni a krémet a kazán mellett, majd kiverem a faszom futóműveire. - válaszolt Sándor.
- Csak ügyesen. - mondta Szilvi és undort érzett a férfi iránt, bár valahol imponált neki az őszintesége.
Sándor gyorsan leért a tálca krémes sütivel a kezében. Judit egy széken ült keresztbe tett lábakkal várta.
A férfi letérdlet elé és egy krémes sütit rákent a csaj lábfejére.
- Krémes lett a lábikód. - mondta Sándor.
- Látom - felelt Judit
Sándor négy kézlábra ereszkedett mint a kutyák és elkezdte nyalni a krémes lábakat. Judit kéjesen felnyögött
- Sándor körbe járatta a nyelvét a nő lábfején, bevette a lábujjait a szájába. Lehúzta a sliccét a merev szerszáma rögtön elő ugrott. Judit lábai fekete átlátszó nejlon harisnyába voltak bujtatva. A férfi bevette a szájába Judit láb újait és szívta őket. Érezte a harisnya ízét. Ezután a lábakat vissza bujtatta a magas sarkú köröm cipőbe és nézte a formás lábfejeket. Nézte közben húzkodta a faszát. Végig nyalta a lábfejeket. Majd a köröm cipőt is nyalta a sarkát, az orrát.
- Tapos meg a cipővel. - mondta Sándor és lefeküdt
Judit rálépett a férfi meztelen, szőrös hasára és ránehezedett a férfi nem hagyta abba a farok húzkodást. Érezte ahogy a körömcipő hosszú éles sarka belemélyed a hasába. Kéjesen nyögött.
Judit levette a lábát a férfi mellkasáról.
- Most leszoplak. - mondta és elkezdte szívni Sándort.
A férfi hasán piros bemélyedés jelezte, hogy megtaposták.
- jelzek ha elindul a gecim. - mondta a férfi.
Judit erősen de mégis gyengéden szívott. Rutinos volt, egyáltalán nem fogazott. Mélytorkozott is, többször bekapta tökig Sándor faszát. Majd kéjes öklendezés után újra szívott, néha egy kis gecit visszaköpött a faszra majd újra lenyalta.
- Elélvezek mindjárt. - mondta a férfi.
Judit abba hagyta a szopást.
A férfi letérdelt a csaj lábai elé, majd a tejét Judit futóműveire spriccelte.
A csaj egy törlőruhával letörölte a lábait. Sándor. elrakta a félmerev szerszámát. És vigyorogva indultak felfelé a lépcsőn.
- Be van zárva az égéskamra ajtaja. - mondta Sándor. Miután belépett az irodába.
Szilvi ránézett Sándor arcára és tudta, hogy a férfi nem rég kefélt.
Dezső és István félrevonultak.
- A ketreces tyúk tartásról írok szakdolgozatot. - magyarázta István.
- Én a szabadidőmben hatalmasakat túrázok..- mondta Dezső.


A füst.

Judit talált egy dobos tortát az egyik hűtőben. A nők igazán találékonyak, gyakran alig van otthon valami ők mégis fenséges ebédet tudnak varázsolni. Vagy képesek felállítani a párjuk farkát. A női praktikák igazán jól működnek. Judit a friss szerzeményével a dobos tortával bement az egyik irodában. Megtehette sok iroda volt a toronyházban és egyik sem volt becsukva.Idegeskedhetett volna, várhatta volna a halált, ő azonban dobos tortát akart enni. És a nők amit akarnak el is érik. Letette a tortát az egyik íróasztalra. Sándor jelent meg az ajtóban. Sándor aki újra élénken figyelte Judit futóműveit. És elképzelte, hogy a csaj harisnyás lábait a szájában érzi, és a nyelvét járatja a lábbújak körül és szívja őket, mohó kéjvággyal. Majd a végén friss tejjel lelocsolja a bombasztikus, gyönyörű lábujjakat. Csupán pár órája verte ki a faszát a nő lábaira, de máris újra kívánta.
- Éhes vagy? - kérdezte Sándor. És arra gondolt, hogy ő nagyon éhes. Judit lábaira éhes.
A csaj nem volt már mai csirke és Sándor dudorodó nadrágja sem kerülte el a tekintetét. Tudta jól, hogy a férfi dugni akar. A tapasztalt nők tudják, hogy a férfiak agya a pina körül forog. Pinát akarnak mindig, egy jó szűk, nedves lyukat amibe járathatják a faszukat. És tudta jól, hogy Sándor fasza nagyon hamar regenerálódott és újabb bevetésre kész.
- Finom a torta válaszolt Judit és nevetett.
Sándor is nevetett és látta, hogy Judit lábai átlátszó testszínű harisnyába vannak bújtatva és ehhez magas sarkú körömcipőt visel. Igazán remek összeállítás. A férfi elképzelte, ahogy lenyalja a dobos tortát a csaj lábairól.
- Egész este nyalni akarom a lábaid. - mondta a férfi.
Judit arra gondolt, hogy Sándor talán látta a hirdetését és tudja, hogy olyan kurva aki a lábait nyalatja.- Gyere közelebb. - mondta Judit.
Sándor közelebb ment. És nem bírta levenni a tekintetét Judit virgácsairól , A csaj félig kivette az egyik lábát a körömcipőből. Sándor letérdelt és nyalni kezdte.
- Ügyes kutya vagy. Hamar újra erőre kapott a faszod. - mondta Judit.
Sándor szó nélkül nyalta a csaj körömcipőjét és a lábfejét.
- Kérlek vedd le a cipőd. - mondta Sándor.
- Ráér nem akarom, hogy túl korán elsüljön a faszod.


Erika vette észre a füst szagot.
- Füstöt érzek Van egy paranormális képességem és a szaglásom olyan mint egy jó vérebnek. - mondta
- Azonnal megnézem a kazánt. - mondta Dezső és már rohant is le az alagsorba. Egy pillanatig sem kételkedett Erika szavaiban.
- Sándor vajon hol lehet? - kérdezte Szilvi. És próbált nem gyártani elméleteket arról, hogy Judit és Sándor miért tűnnel el rendszeresen egyszerre.
Dezső látta, hogy lángokban áll az alaksor. Rögtön a tűzoltókészüléket kereste. Ott volt a falon levette és a tűzre irányította , de a készülék nem működött. A férfi látta, hogy évek óta nem vizsgálták felül.- Micsoda kupleráj van itt. - gondolta.
A tűz halkan pattogott, zenét játszott, a ritmus egyre gyorsabb lett. a lángok egyre nagyobbak lettek. Erika jelent meg az alagsor ajtajában.
- Szóval jól éreztem, tűz van.- jegyezte meg az alaksor ajtajában állva.
- Igen. De te azonnal tűnj innen.- utasított Dezső.
- Talán tudok segíteni, önkéntes tűzoltó tanfolyamot végeztem el - válaszolt Erika, nyugodt hangon.

Sándor nyalta Judit tortakrémél bekent körömcipőjét.
- Nagyon finom. - mondta a férfi.
- Füst van. mondta Judit . És arra gondolt, hogy rossz, hogy a füst miatt nem láthatja, hogy locsolja Sándor a lábait a meleg tejével.
Az események gyorsan történtek, mert a tűz is gyorsan terjedt. Az alaksor lángokban állt, iszonyú hőség volt. Dezsőt meglepte a tűz nagyon gyors terjedése, tudta, hogy nagy szerencséje van amiért közel van az alaksor bejárati ajtajához mivel így sikerült kimenekülni. Az ajtóból üvöltött vissza.
- Erika, hagyd a tűzoltókészülék keresését. Nem tudjuk megakadályozni a tűz terjedését.
Erika, csak füstöt látott.
- Segítség! - üvöltötte a nő.
Dezső torka szakadtából üvöltött - Erre gyere Erika!
Időközben Judit, Szilvi és Sándor is leértek az alaksor ajtajához és ők is kiabáltak. Egyszerre kiabáltak ahogy csak bírtak. Szilvi hangosan sírt, mert látta, hogy a lángok egyre magasabbra csapnak és Erika nem tűnik fel sehol. A ajtóban állók hallották a nő kétségbe esett segélykérését.Össze szorult szívvel gondoltak arra, hogy nem tudnak segíteni, már az ajtóban is pokoli meleg volt. Erika nem kiáltott többet. Futottak fel a lépcsőn. Futniuk kellet mert már az ajtóban is elviselhetetlen volt a hőség.
Tájékoztatták Istvánt a tűzről. A férfi az egyik monitor elé ült.
- Szerintem be tudom indítani az épületben kialakított tűzoltó rendszert. Bár automatikusan indulni kellet volna neki. Ahogy István kimondta ezeket a szavakat, abban a pillanatban az alaksorban elkezdődött a porral történő tűzoltás. A mennyezetről nagy erővel zúdult a por a tűzre. Félóra múlva az utolsó láng is kialudt. Erikából csupán csak a csontjai maradtak meg. Egy komlett csontváz feküdt a padlón.
- Beindult a tűzoltás. - mondta István. És a többiek felé fordította a monitort. - Látjátok a villogó zöld négyzet jelzi, hogy működésbe lépett a rendszer
- Meg kell próbálnunk kijutni az épületből, ebből már nagyon elegem van. - mondta Judit. És nézte a villogó zöld négyzetett.
Bejelentés érkezett a helyi tv- hez, hogy a toronyház körül állandósult a meleg idő és December elején 32 c fok van árnyékban, a rózsák virágzásnak indultak. Várárok teljes területén felmelegedés történt, a távhőt lekapcsolták. Tehát meleg idő volt Várárokban november dacára. Akik nem költöztek el a városból, ők próbálták élvezni a jó időt. Néhányan úgy gondolták, hogy jót tesz a városnak, hogy a világvezető hírműsorai főműsoridőben számolnak be a településről. De túl nagy árat kellet fizetni ezért.

Az ezredes kilépett a polgármesteri hivatal ajtaján a novemberi nyárba. A nap nem sütött felhős volt az ég. Nem a nap sugarai ontották a meleget hanem valami más. Valami új dolog, ami nem rég jelent meg a világban. Meglátta a tábornokot.
- Gyermekkoromban adott nekem a nagyapám egy fekete műanyag téglalap alakú tárgyat. Belül üres volt, láttam mert ki lehetett nyitni és tényleg üres volt. Mondta a nagyapám, hogy felnőttként majd helyezem el egy időkapszulába amire jó sok betont raknak A legjobb ha egy épület alapzatta alá teszem, hogy hosszú ideig, vagy akár soha senki se férgesen hozzá. Megkérdeztem a, hogy miért üres a téglalap? Úgy válaszolt, az üresség szimbolizálja, hogy a tárgy adatrögzítő. Egyszer majd tele lesz adattal. Nagyapám ajánlatát visszautasítottam, részeges volt az öreg, nem vettem komolyan a szavait. És ugyanilyen üres tárgyat ajánlott nekem a fekete ruhás alak a Duna parton. És kellet a pénz a lányomnak. Szeretem volna tudni, hogy kitől kapta a tárgyat a nagyapám de soha nem mondta el. A titkát magával vitte a sírba. Úgy éreztem, hogy kötelességem beletenni a tárgyat a kapszulába. Ha ezzel segíthettem a lányom. Talán a fekete ruhás alak a nagyapám szelleme volt, aki anyagá lett, hog ynekem tudja adni az adatrögzítő berendezést. Nagyon sok adatott rögzíthet már. A mesterséges intelligencia hozzáfért az adatokhoz és ennek segítségével építette fel saját magát. végül öntudatra ébredt. Olyan ez mint mikor megsül a süti. Alapanyagok: időkapszula, épület. Ebből lesz az öntudatra ébredt valami.
- De miért van szüksége arra, hogy embereket fogfa tartson egy épületbe ? - kérdezte a tábornok.
- Tanulja a viselkedésüket. Mindegyiktől átvesz valamit. - válaszolt az ezredes. És tudta, hogy a tábornok senkinek sem fog beszélni , arról amit elmondott neki. El kellet mondani. Valakinek aki tartja a száját.


Információk.

Az ezredes ellátogatott Várárok nem rég felújított halottasházába. A férfi nem értette, hogy a felújításra szánt pénzből miért nem focipályákat építettek, miért nem olyan dolgokat amik élhetőbbé teszik ezt a várost. A férfi a sírokra helyzet virágokat sem értette, Ebből a pénzből jóval hasznosabb dolgokat is lehetne venni. - vélekedett.
Novemberi hideg volt a temetőben, a szokatlan meleg elkerülte a halottak nyughelyét. Enyhe szél fújta a száraz faleveleket. Egy idős nő egy sír mellet állt némán és talán imádkozott. Az ezredesnek összeszorult a torka, a sír mellet álló mozdulatlan nő és a barátságtalan novemberi időjárás kicsit sok volt. Minden az elmúlásról szólt. Leült egy padra és várt, nem törődött vele, hogy hideg a pad. Elkéri a biztonsági kamera felvételeit és kicsit elbeszélget a halottasház gondnokával. És nagyon gyorsan lelép erről a helyről. Ezt tervezte. Azonban a terveink nem mindig úgy alakulnak, ahogy szeretnénk.
- Kérem van önöknél biztonsági kamera?
- Az ügyeletes nő épen hamburgert majszolt, a lecsap folyt a szájából miközben beszélt.
- Van, bár nem értem, hogy minek? A halottak nem valószínű, hogy szökni akarnak. És eddig még egy szellem sem tűnt fel a felvételeken.
- A négy héttel ezelőtt egy temetés. érdekelne. A férfi akit eltemetek, mikor hozták be? Hány napot volt itt?
- Előkeresem a dokumentumot - mondta a hamburgert evő nő.
Az ezredes végig tekintett a halottasház fehér falain, megborzongott. Egy idegen érzés lett úrrá rajta, talán valaki kapcsolatba akar lépni vele, talán egy szellem. Vagy csak ébren álmodott. A férfi egy képet látott a falon, egy tengert ábrázolt. Nem értette, hogy miért épen tengert ábrázoló kép van a falon? Talán a hamburgert zabáló nő rakta ki. Maga a temető is érthetetlen egy hely.
A nő nyomkodta a számítógép billentyűit.
- Kinyomtassam a dokumentumot? - kérdezte
- Igen, ha kérhetem. - válaszolt az ezredes.
Pár perc múlva a nő néhány papír lapot és egy CD lemezt nyújtott át a férfinak. - Tessék, ezen rajta van minden.
- Köszönöm,. - mondta az ezredes. Majd hozzá tette. - Átfogom tanulmányozni. - Ha kérdésem lesz visszajövök. És arra gondolt, hogy ide nem fog visszajönni, történjen bármi is.
A nő mosolygott és megette a maradék hamburgerét.
Az ezredes sietős léptekkel, katonásan ment, úgy döntött, hogy leül picit a közeli parkban . Élvezte a virágok illatát, amik a meleg hatására virágzásnak indultak.
Kezébe vette a papírlapokat. - Na lássuk.
Nagy Bélát délelőtt 10 órakor hozták be a halottasházba. az élettel összeegyeztetetlen sérülése volt, a feje olyan lapos volt mint a palacsinta. - írták a zárójelentésbe. Az ezredes megborzongott és elkapta a fejét a szörnyű látványtól. Észrevette a CD lemezt a papírok közt. Ez lesz a biztonsági kamera felvétele. Berakta a lemezt a laptopjába és nézni kezdte.
Nézte és nem hitt a szemének. Ugyanis a hűtött koporsó fedele felnyílt és a halott férfi nemes egyszerűséggel kilebegett a nyitott halottasház ablakán, és elrepült az ájszakában a csillagok felé.
Az ezredesben rögtön felvetődött a kérdés, hogy mi lett volna ha csukva van az ablak? A koporsó fedele visszazárult és senki sem ellenőrizte, hogy van e benne valaki. Ugyanis üresen biztos, hogy nem tették volna le.

2

A visszaszámlálón a 0 jelent meg. A toronyház bejárati ajtaja kinyílt.
Kiléptek az utcára, fehér szkafanderes alakok vették őket körül. A melegség fokozódott.
Judit észrevette a volt párját. Felkiáltott. - Te jó isten, hogy kerülsz ide, mikor te meghaltál?
A férfiből hő sugárzott.
- Ne gyere közelebb. - üvöltötte Judit.
- Nem az ön férje vagyok, csak hasonlítok rá. - mondta az alak.
- Béla, mit akarsz tőlem?
- Nem a volt férje vagyok, hölgyem. - ismételte meg az alak.
Amerre elment a virágok elszáradtak a nagy hőmérséklettől. A fapadok lángra kaptak.
A fagyasztó kocsi befordult a sarkon. Másik irányból Sándor közeledett egy targoncán ülve. Beléd bököm villát, te dög! - üvöltötte Sándor.
Bélát bezárták a fagyasztó kocsiba. Dezső a maximum hűtésre állította a kocsit.
Nyomta a gázpedált ahogy csak bírta, el kellett jutnia a hűtőházba.
- Ki hozta létre a mesterséges intelligenciát? - kérdezte Sándor . A targoncán ülve.
- Saját magától jött létre. Hozzáfért az időkapszulában lévő adatrögzítő berendezés adataihoz. és felépítette saját magát. - válaszolt az ezredes.
- De miért?
- Mert élni akar, ahogy te is, én is, ahogy mindenki. És játszani akar és a játékhoz test kell.
Mindenben okosabb mint mi vagyunk.
Judit felriadt és rájött, hogy csak álmodott. Nem aludt már vissza inkább kiment az irodába és felrakta a lábait az asztalra. István szokásához híven az egyik monitor előtt ült. .- Biztos a szakdolgozatát írja. - gondolta a nő. István kikapcsolta a számítógépet és a nő felé fordult.
- Már a hármas számot mutatják a szkafanderbe beöltözött alakok, készülnünk kellene.
- De mire?: - kérdezte Judit.
- Nem tudom. - válaszolt a férfi.
November közepe volt , az időjárás a nyarat idézte virágoztak a rózsák, és a gyümölcsfák. Az emberek trikóban lazán öltözve jártak az utcán. A világ híradói beszámoltak a különös jelenségről. Várárok világhíres városa lett. Megjelentek a kínai turista csoportok akik lefényképezték a toronyházat , bár a közvetlen közelébe nem mehetek.

Mátyás fa.

Várárok mellet két kilométerre található egy öreg tölgyfa. A helyiek gyakran kirándulnak a fához, ami egy rendezett park erdőben található. A legenda szerint Mátyás király is gyakran megpihent a fa árnyékában ugyanis a király egy gyönyörű nőt keresett fel rendszeresen Várárokban. Az öreg tölgyfát, így Mátyás fának nevezték el és minden évben tartottak Mátyás fesztivált a tisztáson. Lovagi játékokkal , állatsimogatóval és természetesen a helyi népdal énekes asszonykórus is fellépett.
Éjfél volt a telihold megvilágította a tisztást egy szarvas bika legelt. Az állat hirtelen felkapta az orrát, veszélyt szimatolt. Az öreg tölgyfa törzsén megjelent egy piros kör alakú fény. Kicsi volt, olyan kicsi mint a szarvas szeme. A fény nem mozdult, A szarvas hirtelen nagyot ugrott és elszaladt. A fény maradt a helyén.
A toronyház legfelső emeletén a padlón heverő laptop kijelzőjén is megjelent egy piros szem nagyságú fény pont. Pontosan ugyan olyan volt, mint a fa törzsén. Majd a laptop kijelzőjén megjelent a tisztás, a Mátyás fa és az elugró szarvas és az elmentve felirat. Újabb dolgokat tanult meg a mesterséges intelligencia. És az éjjel még nem ért végett. A tisztásra jöttek még őzek, nyulak, fácánok. És minden állat megjelent a laptop kijelzőjén is.
Az épület alapozata alatt az időkapszulában a fekete színű üres doboz belülről piros fénnyel világított. A padlón fekvő laptop monitorján megjelent a fekete doboz. A dobozból a képek, hangok, átkerültek a laptop merevlemezére. Majd kábelokon, vezetéken keresztül egy pillanat alatt elértek az információk Ausztrália északi területének harmadik legnagyobb városába Alice Springsbe. A városban egy irodában fehér pólós , farmernadrágot viselő férfi ült egy íróasztal mögött és figyelte a laptopját. Látta a monitoron megjelenő képeket, hallotta a hangokat. És mosolygott, majd hangosan nevetett. Később lehunyta a szemeit. A feje előre billent, pontosan úgy mintha eszméletét vesztette volna, a következő pillanatban a férfi arca a monitoron tűnt fel . A nevetése hallatszott a laptop hangszóróján keresztül. És feltűnt az arca más monitorokon is. Akik látták a férfi arcát nem tudták, hogy miért van a monitoron? És nehezen tudták elfelejteni a hideg őz szemeket.
Az információk jöttek és a mesterséges intelligencia tanult belőlük. Megismerte Mátyás király történetét és még nagyon sok minden mást. Személyisége nem épült általuk. Hasonlított ugyan sok személyiségre volt benne Judit, Dezső és sokan mások. De önálló személyisége öt, hat éves gyerek személyiségének felelt meg. És hiába záporoztak az infók már tíz éve. Nevelés nélkül a személyiség nem fejlődött és nem tudott magasabb szintekre jutni. Néhány ember már feltette a kérdést, hogy vajon egy mesterséges intelligencia is meg tud világosodni? Ki tud építeni struktúrákat a személyiségen felül? Nem tud. Mert nincs érett, kiforrt személyisége. Csupán egy gép ami tud önmagáról.
Az öreg tölgyfa magasra nyúló ágára egy fekete rigó szállt. Alice Springsben található iródában egy dal szólt a laptop hangszórójából. Horváth Pista - Hej rigó, rigó című zenéje. A fehér pólós farmernadrágos férfi tácolt az irodában a zenére és csetintett az újjaival és mosolygot. A mesterséges intelligencia összekötötte a rigót és a zenét. És még sok minden mást.

 

Forró szerelem.


Elérte a számláló az egyest. A tábornok a toronyház előtt állt, kezébe fogta a telefonját. Fegyveres szkafanderbe öltözött katonák vártak a parancsára. Az épület tetején a kivetítőn megjelent a nulla, ezzel egy időben kinyíltak a toronyház bejárati ajtói.
- Kinyíltak az ajtók, fussunk. - kiáltotta Judit. Miután látta, hogy az íróasztalon lévő monitorokon megjelent az ajtó nyílását jelző zöld négyzet. Úgy kiáltott mint aki levegő után kap egy balul sikerült vízbe merülés után. Az élet után kiáltott, a saját élete után. És a hangok teremtenek.
- Fussunk! - üvöltötték és rohantak le a lépcsőn. A nőket előre engedték, kiléptek a toronyház ajtaján a szkafanderes, fegyveres katonák közre vették őket. Majd katonai terepjáróba ültették a csapatot és a polgármesteri hivatalhoz szállították őket. A hőmérséklet hirtelen süllyedni kezdett az időjárás a novembert idézte mínusz 15 fok lett.
- Megmenekültek. - mondta a tábornok a kezében lévő telefonba. A csapat pár percen belül megérkezett a hivatalba. A válság teremben leültek egy asztal köré. A falakon monitorokon élőben látták a toronyházat és környékét. A polgármesteri hivatalban kialakított válság szobában nagyon meleg lett, a polgármester gyorsan felvett egy szkafandert. És utasította a szobában jelenlévőket, hogy ők is vegyék fel.
A téglalap alakú, piros színű kazán a toronyház alaksorában megmozdult. A kerekein gurult kifelé. Az alaksorból egy emelkedőn keresztül, ami direkt a kazánnak lett kialakítva eljutott a toronyház bejárati ajtajához. Az ajtó nem nyílt ki. A kazán nem áltat meg, hanem kitörte az ajtót ,úgy haladt át rajta mint kés a vajban. Az üvegszilánkok szerte szét repültek. A kazán gurult tovább majd megállt Várárok főterén. A toronyház tetején , a kijelzőn megjelent egy felirat. " Sziasztok".
A kazán mozdulatlanul állt a főtéren. A tábornok újra a telefonjába beszélt.
- Értem, tehát egy kazán a kerekein a főtérre gurult.- nyugtázta a polgármester
- Én teljesítményű kazán fűtő vagyok. - mondta Dezső
- Ön a mi emberünk. - mondta a polgármester és átadta a telefont Dezsőnek.
- Kérem tegezen. - mondta a szerelő a telefonba. Majd folytatta. - Ismerem, annak a távhő vezetékén keresztül jutottunk az épületbe, fúziós kazán a jelenleg elérhető legmodernebb, sok pénzbe kerülhetett
- Norvég kazán, helyi norvég érdekeltségű gyárnak komoly állami támogatást és adó mérséklést ígértünk, cserébe ők kedvezményes hitelt ajánlottak a városnak a kazán megvételére. - vetette közbe a polgármester.
- A tábornok lerakta a telefont. - mondta Dezső és vissza adta a telefont a polgármesternek.
- Hány év a futamidő?- kérdezte Sándor
- 3 év. még az én ciklusomban letelik a futamidő.- magyarázta a polgármester. Majd a kis teljesítményű kazánfűtő felé fordult.
- Dezső, kérlek gyere velem megnézzük a kazánt. Majd a többiek felé fordult.
A titkárnőm hoz be sütit önöknek.
Judit mosolyogni próbált de túl fáradt volt hozzá. Megfogta a mellet ülő István kezét.
- Én is menni akarok! Tudnom kell, hogy a férjemmel mi történt - mondta határozottan Judit. És úgy érezte, hogy már nem fáradt.
- Akkor én is megyek. - szólalt meg István.
A polgármester tehetetlenül nézett, nem volt idő vitatkozni. - Rendben van. - mondta és nagyot sóhajtott.
A válságteremben Szilvi és István maradt.
A titkárnő behozott egy tálca zserbót.
- Igazán finom ez a süti. - jegyezte meg a fiatal raszta hajú csaj.

Az összkerék meghajtású katonai terepjáró a kazánhoz közel parkolt le.
- A mesterséges intelligencia köszönt nekünk. És melegszik a helyzet. - jegyezte meg a tábornok. Miután behajolt a terepjáró nyitott ablakán.
A kazán mozdulatlanul állt a főtéren. Az égéstér ajtaja csukva volt. A tábornok biztos volt benne, hogy az ajtó ki fog nyílni. A zsigereiben érezte ezt.
A kazánból egy fehér pólós, farmernadrágot viselő, rövid barna hajú férfi bújt elő. Egyszerűen kinyitotta az ajtót belülről és kijött. Miután kilépett, mozdulatlanul állt.
Judit felkiáltott. - Te jó ég ez az én férjem.
A kazán mellett álló férfi vonásai tökéletesen megegyeztek Judit elhunyt férjének a vonásaival, ugyan olyan arc, alkat tökéletes volt a hasonlóság. Egy tökéletes klón.
- Mit akarsz tőlünk? - kérdezte a tábornok és meleget érzet.
- Olyan akarok lenni, mint ti vagytok. - válaszolt a klón.
Judit közelebb lépett a férfihoz bár érezte a meleget a szkafanderen keresztül is. És határozottan a párja vonásait ismerte fel az előtte álló alakban.
- Elloptam a párod testét a hullaházból. - mondta a klón
- Judit nagyot nyelt. - De miért pont a párom? És, hogy lehetséges, hogy az ő testében vagy?
- Ez nem az ő teste, én csak lemásoltam a testét és egy 3D nyomtatóval kinyomtattam. Elég okos vagyok ehhez.
- A te párod volt kéznél és férfi testet akartam. Akár be is ülhetnénk egy cukrászdába . - válaszolt a férfi.
Judit erre a kijelentésre önkéntelenül is elmosolyodott.
- Hogy tudott a holtest kilebegni az ablakon? - kérdezte az ezredes.
- Sehogy. A kamerával babráltam, egy meg nem történt eseményt rögzített. A holtest porrá lett a hőtől amit okoztam. A környezete semmit sem kapott a melegből, így a koporsó is épen maradt. A testet egy 3D nyomtatóval Mexikóban nyomtattam ki, majd sürgősségi postán feladtam. Egy fagyasztó ládába, ami direkt erre van kifejlesztve akár hetekig bírják tartani a hideget a speciális jég akkumlátorok.
A toronyház tetején a kijelzőn egy pornóvideó indult el. Egy nagy mellű nő sorban szopta le a férfiakat. Hangszórón keresztül a nő nyögéseit lehetett hallani. Az egyik férfi a faszát a nő formás popsijában járatta.
-Mi klónok alkalmazkodunk, megfigyeljük, hogy mikor kapunk csontot és ehhez igazítjuk a viselkedésünk. Lehet, hogy borsófőzeléket jár a fejedben vagy unatkozol., mikor velem beszélsz. Tehát nem feltétlenül miattam vagy itt. - közölte a kazán mellet álló férfi.
- Nem lehet kikapcsolni a videót. A pornót véli a nő és a férfi ideális kapcsolatának. Mivel eddig még csak pornóval találkozott. - mondta az ezredes. Aki a tábornok mellet állt és eddig csendben volt. A nő igazán jól szopja a faszokkat. - gondolta.
Az ezredes tájékoztatta a távolabb álló embereket egy hangosbemondó készülékbe beszélve.
- Úgy tűnik, hogy patt helyzet alakult ki. Mindenki csak a saját felelősségére tartózkodhat a téren.
Sok férfi és valamivel kevesebb nő érdeklődéssel figyelte a pornóvideót. Délelőtt lévén gyerekek iskolában voltak. Hangos női nyögések és férfi hörgések töltötték be a teret. A pornószínésznő már a nyolcadik férfit elégítette ki, az arca egyre felismerhetetlenebb lett a sok tejtől.
A katonák körül állták a 40 es farmernadrágot és fehér színű pólót viselő férfit. Aki a kazánból bújt elő. Az ezredes nem viselt szkafandert.
- Nem tudjuk, hogy a férfinak mihez van hozzáférése, lehet, hogy nem csak a videó kijelzőhöz, hanem katonai objektumok is az ellenőrzése felet állhatnak. Az ezredes a homlokát ráncolta.- Hát ez a nagy helyzet. - ezzel fejezte be a tájékoztatást. Az emberek némán figyelték a pornóvideót és a kazán körüli eseményeket.
Az ezredesnek telefonban nyugtázták hogy a rakétakilövő állomáson minden rendben van.
- Miért nem viselsz szkafandert? - kérdezte a tábornok.
- Értem nem kár. - válaszolt az ezredes szomorú hangon.
Judit még közelebb lépett a a férfihoz, úgy érezte, hogy csökken a hőmérséklet. Belenéztek egymás szemeibe. A csaj nagyon hideg barna őz szemeket látott. És ürességet látott. Úgy tűnt minta egy halott szemeibe nézne bele. A férfi mozdulatlanul állt. Hangos sikolyt halottak, talán a pornófilmben szereplő nő egy túl nagy fasz láttán félelmében sikoltott. Judit tudta, hogy a félelem szülte a hangot. A felfokozott állapotban az érzékszervei is jobban működtek, azok az érzékszervei is amikről a tudomány nem tud, vagy nem akar tudomást venni.
A fehér pólós férfi egy hirtelen mozdulatot tett és egy kést szorított a nő nyakához. Ha bárki is megmozdul meghal a nő. - mondta nyugodt hangon.
Közölte, hogy egy taxi vigye ki őt és Juditot a Tisza partra. Andalogni és beszélgetni akar egy szép nővel . Miután átbeszélték a dolgokat elengedi a csajt.
- A tábornok a magnum pisztolyát a klón felé fordította.
- Most meghalsz. - mondta
- Ne! - kiáltott az ezredes.
A tábornok leengedte a pisztolyt. A rakéták nem indutak el Budapest irányába.
Teljesítették a férfi kívánságát egy taxi kivitte őket a Tisza partra. Szkafanderes, fegyveres katona vezette az autót. Az ezredes felvette a telefonját. Rövid ideig beszélt, majd a tábornokhoz fordult.
- Ion cserélt vizet kell a jelenésre spriccelni attól elpusztul
- Honnan tudod?
- Tudom. Tájékoztatak, hogy ion cserélt vízzet, vagyis lágy vizet kell bevetni. - zárta rövidre a témát az ezredes.
- Akkor induljunk a Tisza partra. De honnan veszünk ion cserélt vizet? - kérdezte a tábornok
-Rendelni kell nagyon sok ion cserélt vízet, nem emebri fogyasztásra lesz, így bármelyik forgalmazó víze jó lesz. - mondta a tábornok. Majd telefonált és a tűzoltó szertárhoz rendelt ion cserélt vizet.
A Norvég testvér város korszerű tűzoltóautót ajándékozott a városnak négy éve. A tűzoltószertár nem volt messze a főtértől, futva siettek oda. Egy tartálykocsiban hoztak ion cserélt vizet. Az anyagot átszívta egy speciális berendezés a tűzoltó autó tartálya, a művelethez fél óra kellet. A tábornok úgy érezte, hogy évezredek telnek el a fél óra alatt. Végül a technikusok végeztek a művelettel. Megtelt a tűzoltóautó tartálya. Semmi akadálya nem volt az indulásnak
Úgy érezték, hogy sokat kell egymásnak mondani, még sem siettek megszólalni. Hallgatták a folyócsobogását és élvezték a novemberi napsütést. Egy őz jelent meg előttük majd eltűnt. Juditnak eszébe jutott, hogy egy nap ők is el fognak tűnni. Megálltak és egymás felé fordultak. Juditot zavarta a férfi közelsége, távolabb lépett.
- Te pedig engem kerestél. - mondta- Nem a férjem kellet neked, ő csak eszköz volt, hogy a közelembe férkőzz.
- Jól esik veled lenni. - mondta a férfi
Judit nyugtázta, hogy valószínűleg mindig is ilyen semmit mondó válaszokat fog kapni. Végül is érthető hiszen egy olyan személyel cseveg akinek semmi előélete nincs pár hónapja lépett be a világba. És nagyon csiszolatlan, kiforratlan. Juditnak feltűnt , hogy a férfi a domborulatait nézi, ami még a szkafanderen át is feltűnő volt.
- A nők mindenesetre érdeklik- erre a gondolatra Judit enyhén elpirult.
- Nem akarok semmi rosszat. - mondta a férfi
Judit úja elkönyvelte magában, hogy egy 4, 5 éves gyerek szintjén lévő emberrel cseveg.
- Jól van. Okos vagy. - mondta Judit szelíd hangon. És látta, hogy Béla mosolyog.
- Engedj szabadon. - mondta Judit.
- Nem tehetem.
- De miért nem?
- Mert akkor szétesnék. - válaszolt a klón.
- És ha megszökök?
- Akkor elvesztem a fejem és bosszút állok.
- Hogyan?
A Tisza folyt mellettük, a fák ágai hajladoztak a szélben. Messze távolban egy madár repült. És meleg volt. Meleg volt a Tisza parton is. A hőség a férfiból áradt. Judit érezte, hogy forróság van. Arra gondolt, hogy ha elviselhetetlen lesz a hőség, akkor beleugrik a Tiszába. Jó úszó volt.
- Tudom működtetni a város határában lévő bázisban lévő rakétákat és Budapest nagyon jó célpont.
- Budapestre küldesz rakétákat ha nem leszek a tiéd?
- Igen.
- Nem tudod elfogadni a visszautasítást?
- Nem tudom, hogy mi a visszautasítás.- felelte Béla. És merően a nő szemeibe nézett. A barna őz szemek hidegek voltak.
A tábornok vonakodva de felvette a szkafandert, az ezredes követte a példáját. Bekapcsolták a szirénát és elindultak. Az őket figyelő tömeg tapsolt, mikor áthajtottak Várárok főterén. A piros tűzoltó autó gyorsan tudott haladni a kisvárosban nem volt nagy forgalom.
Miután kiértek a városból a tábornok levette a szkafander sisakját. Ő ült a tűzoltókocsi volánja mögött, az izzadság cseppeket leakarta törölni az arcáról, de a szkafander ezt nem tette lehetővé. - Kibaszott kurva életbe, még rágyújtani se tudok ebbe a kibaszott sisakban. - mondta a tábornok és elővett egy szivart
- Jól feküdt az autó úton a kanyarokban is. - jó kocsit adtak a Norvégok. - jegyezte meg az ezredes.
- Van nekem is jó szivarom, ezt is a Norvég küldöttség adta. Miután igértett tetem nekik, hogy övék lesz a hamarosan bezárt laktanya, ami nagyon frekventált helyen van.
A tábornok nagyot nevetett. És megszólalt. - Legalább a szivar nyugtat bennünket.
- Akkor leszek nyugodt ha a mesterséges intelligenciát likvidáljuk. - közölte az ezredes.
- Szerinted lehetséges lesz?
- Az okosok szerint igen.
Már csak pár percre voltak a Tisza partjától.
- A nővel mi lesz? - kérdezte az ezredes.
- Ha túléli jó, hogy meghal akkor nem hiába halt meg. Tűzparancsot kaptunk. nem engedhetünk a zsarolásnak. likvidálni kell a mesterséges intelligenciát. - mondta a tábornok és nagyot szívott a szivarjából.

Judit nézte az elhunyt párja arcát, a vonásait és hallgatta egy gyermeki lélek szavait aki a világra jött és nem tudja, hogy miért? Játszani akar és dühös lesz ha elveszik a játékát. Sajnos a játék én vagyok. - gondolta Judit.
- Sok embert megöltél a toronyház körül, tudsz róla? - kérdezte Judit.
- Tudok róla, nem tudtam, hogy a megjelenésem ezt fogja okozni.
- Fellelned kell a tetteidért, ad fel magad és elbírálják az ügyed.
- Ha feladom magam bezárnak és megsemmisítenek engem.
- Akkor fuss el, menekülj.
- Nélküled nem akarok. - válaszolt a mestersége intelligencia
Judit arcul csapta a férfit. Béla az arcához kapott és megszorította a nő kezeit. Judit tudta, hogy életveszélyben van. és csodálkozott azon, hogy nem tudta kontrollálni az érzelmeit.
A gyilkos szemek egyenesen Judit arcára fókuszáltak. Béla kinyitott a száját és Judit torkát harapta. Judit érezte a férfi fogait. Érezte ahogy bemélyednek a torkába és a férfi szívja a vérét. Majd rájött, hogy csak képzelődik. Béla csak nézi őt, a hideg barna őz szemeivel.
Tűzoltó autó szirénát halott
A tűzoltó kocsi hangos fékezéssel megállt. A tábornok kiugrott a kocsiból és hangos bemondóba üvöltött.
- Enged el a nőt te mocskos dög!
Béla érdeklődéssel figyelte a tábornokot aki szkafanderben volt, sisak nélkül
- Ha nem engedem el?- kérdezte Béla.
A tábornok válasz helyett kinyitotta a kocsi ajtaját és kezébe vette a locsolótömlőt. A keze a kapcsolón volt, ha megnyomja az Ion cserélt víz sugár nagy erővel fog folyni.
Tudta, hogy egy szó sem igaz. Egy valami igaz, hogy a rakéták elfogják érni Budapestet és nagyon sok ember fog meghalni. ezt meg kell akadályozni, most csak ez számít. likvidálni kell a mesterséges intelligenciát.
- Kérsz szivart? - kérdezte a tábornok és mosolyogni próbált.
Judit észrevette a tábornok kezében lévő locsolótömlőt. Önkéntelenül felsikoltott. Béla rögtön oda nézet és érezte, hogy meg fogják ölni, a rakéták meghajtóművei füstölni kezdtek.
A polgármester arca elfehérített a válságközpontban ahol a videókijelzőn látták a rakétákat.
A tábornok nem habozott megnyomta a gombot és az ioncserélt vízsugarat egyenesen Béla képére célozta a férfit fellökte a vízsugár de Juditot nem engedte ki a kezéből. A víz tovább is a férfit érte
.Judit forróságot érzett a hideg víz ellenére, majd Béla helyén port látott, felkapta a szél port és messzire fújta. A nőt a hideg víz hűtötte, ez mentette meg az életét.
- Szép munka volt.- mondta a tábornok. miután látta a port.
- Hölgyem jól van? - kérdezte az ezredes
- Jól vagyok, örülök, hogy elpusztult ez a dög. - mondta Judit és hisztérikusan felnevetett.
Majd eszméletét vesztette.

A Tisza folyt tovább, az élet megy tovább bármi is történik. Az ezredes rendőrautó szirénákat halott, érezte, hogy érte jönnek.
Egy húsz év körüli rendőr csaj szállt a ki a kocsiból, egyenesen az ezredeshez ment.
- Önt letartóztatom, az emberiség elárulássa miatt. - mondta a rendőrcsaj.
Az ezredes némán, méltósággal tűrte, hogy megbilincseljék, közben hallgatta a rendőr csaj szavait, aki mondta, hogy bármit mondd felhasználható lesz ön ellen a bíróságon.
Az ezredes még egy utolsó pillantást vetett a Tiszára. Látta, hogy folyik a folyó. Változik, mindig változik és még is ugyanaz marad, A régi indián közmondás szerint nem léphetünk bele kétszer ugyan abba a folyóba. De egy gödörbe bele lehet lépni kétszer. Kellet a lányomnak a pénz. Segítségre volt szüksége, és én segítettem. Minden normális ember segít a gyerekének.
Nem tudtam, hogy az időkapszulának mi a rendeltetése? Tudtam, hogy adatokat fog gyűjteni, de, hogy minek? Adatok, információk amikből majd összeáll egy kép. jelen esetben egy mesterséges intelligencia állt össze. Miért mesterséges? talán azért mert nem biológiai lény, bár a kábelok, a merevlemezek is atomokból állnak, ahogy mi is. Így hát a mesterséges intelligencia is természetes. Vajon mit akar? Nem olyan mint egy felnőtt ember. Tud számolni, talán nagyon jól tud számolni. Bárhova el tud jutni a kábelokon, vagy akár a felhőkön keresztül. Akár egyszerre több helyen is tud lenni. De nem felnőtt ember. Sok mindenre nem képes. Ha valaki megtanítaná akkor képes lenne. Ha a személyisége ki tudna bontakozni, akkor lehetne belőle felnőtt ember. Persze vicces ez a személyiség. Mi emberek is nagyon sokrétűek vagyunk, nagyon sok része van a személyiségünknek. Egy gépnek vajon hány részből tevődik össze? Senki sem tudja. Kialakul egy új tudomány ág a mesterséges intelligencia személyiségének a kutatása. Ne legyenek kétségeink, ez a folyamat már elindult és visszafordíthatatlan.
- Az emberiség elárulása ön ellen a vád. - mondta a rendőr csaj.
Az ezredesnek úgy tűnt, hogy messzitől jön a hang. Nagyon messziről egy másik világból.
A rendőr csaj mosolygott. Az ezredes egy pillanatra a csaj feje helyén egy monitort látott. Létrejönnek a hibrid lények félig ember, félig robot. Félig élő, félig halott, Nincs értelme ennek. De inkább egy másik értelme van, amit az ezredes nem értett. A csaj még nagyon fiatal, ő látni fogja a jövőt, sőt tapasztalni is fogja. Pár éve még vezetni kellet az autókat, ma már önvezérlésű autók vannak. A csaj nem vezet hanem sminkel.
A tábornok tehetetlenül nézte, hogy az ezredest letartóztatják.
- A kurva életbe! Ne rajta verjék el a port. - mondta. A hangját felkapta a szél és messze vitte.


A tárgyalás.

A mesterséges intelligenciának kijátszott város kimerítette az emberiség elleni árulás tény állását. A mesterséges intelligenciát egy nem emberi , de önálló, szuverén lénynek ismerte el a bíróság. Aki ellenségnek számít , mert a lépéseivel embereket ölt meg és megakarta dönteni a társadalmi rendszert. - Magyarázta a bírónő.
Az ezredes nyugodtan ült a vádlottak padján, pedig a 10 év ami kinézett neki hosszú idő, még akkor is, hogy az emberek átlagéletkora megugrott a modern orvostudománynak köszönhetően, és az intelligens robotoknak köszönhetően, akik elvégezték a nehéz munkákat az emberek helyet és értelmes dolgokat termeltek. Tulajdonképpen jó irányba haladt az emberiség. De ez a crak beütött. Egy Magyarországi kisvárosban Várárokban, ahol télen meleg volt. Ezt az anomáliát az öntudatra ébredt mesterséges intelligencia okozta.
A bírónő kérdezett. - Tudta ön, hogy az időkapszula gyakorlatilag egy időzített bomba, ami 10 év elteltével robban fog?
- Nem tudtam. - válaszolt az ezredes közönyös hangon. Valóban, nem tudta, hogy az időkapszula mit fog majd kezdeni a begyűjtött információkkal. ennél fontosabb volt akkor, hogy kellet a lányának a pénz. Ez volt a legfontosabb.
- Mit tudod ön az időkapszuláról?
- Annyit, hogy adatrögzítő berendezés. Csak ennyit tudtam. A Duna parton horgásztam mikor egy fekete ruhás alak odalépett hozzám és az időkapszuláról mesélt nekem. Elmondta, hogy bábáskodni akar egy mesterséges intelligencia megszületésénél. Ezért számára fontos, hogy az új időkapszula, ami egy adatrögzítőberendezés. Lekerüljön a toronyház alapzatta alá, ahol minden zavartól mentesen tudja gyűjteni az adatokat. Hogy képes adatokat gyűjteni,? Szerintem a tudomány jelenleg erre a kérédsre talán választ sem tud adni. Később rájöttem, hogy a fekete ruhás alak a Nagyapám volt. Tudom, hogy elhunyt, tudom, hogy meghalt, még is ő volt. Akik , vagy aki az adatrögzítő berendezést készítette, ő vagy ők támasztották fel a Nagyapámat , hogy lépjen velem érintkezésbe. Csak ismételni tudom magam. Mivel kellet a pénz a lányomnak így kicseréltem a kapszlát. Bementem a katasztrófa védelem raktárába és egyszerűen kicseréltem. Katonai hírszerzőként is szolgáltam egy ideig, könnyen bejutottam. Az eredeti kapszulát pedig eldobtam egy szántóföldön. Miután lerakták a kapszulát és sok betonnal vagyis az épület alapozásável lefedték, nos ezután befáradtam az ügyvédemhez. Ki közölte velem, hogy nagyon sok pénzt örököltem.
- Elmondta az ügyvédnek az időkapszula cserét?
- Igen.
- És az ügyvéd elhitte önnek a cserét?
- Természetesen. Az ügyvéd és a Nagyapám is jól tudta, hogy nem hazudok.
- A nagyapja elárulta önnek, hogy ő kitől jutott hozzá az időkapszulához?
- Nem árulta el, ezt a titkát a sírba vitte.
- A pénzt a nagyapja halála után tehát megkapta?
- Igen, mivel teljesítettem a feltételét az időkapszula kicserélésével.
- Köszönöm, leülhet.. - mondta a bírónő.
Várárok újra a figyelem középpontjába került ezzel a tárgyalással. senki sem várta, hogy magát a mestersége intelligenciát is meg fogják majd idézni a tárgyalásra. végül is kivégezték, az ion cserélt vízzel.
Szakértőt szólított a bírónő.
- Kérem mesélne nekünk arról, hogy az ion cserélt víz miért volt halálos a mesterséges intelligenciára?
A szakértő egy szakállas negyvenes férfi volt. halkan beszélt, mint akinek nehezére esik a beszéd és a kényszerű szereplés.
- Rájöttünk, hogy test ami a 3d nyomtató segítségével készült el, az ion cserélt víz hatására pillantok alatt lebomlik. A klasszikus fizikai rendszerben az ionizáció csak akkor mehet végbe, ha az elektron elnyeli a jelenlegi energiaszintje és a legnagyobb lehetséges energiaszint közötti különbséget. Ez a tétel volt a segítségünkre. Mert arra még a mesterséges intelligencia sem képes, hogy megváltoztassa a fizikai törvényeket. Szubjektív véleményem szerint, még nem képes, de a jövőben erre is képes lesz.
A teremben felmorajlottak az emberek, a bírónő felhúzta a szemöldökét. - De hát elpusztult a mesterséges intelligencia.
- A szakértő akit egyre jobban zavartak a kamerák és a nyilvánosság, röviden válaszolt. - igen elpusztult és h okosak vagyunk nem éled újjá. - mondta és remélte, hogy kimehet a teremből, pár percet adott magának és rosszul lesz.
- Köszönöm. leülhet. - mondta a bírónő.
- Inkább kimennék?
- Rosszul van?
- Igen.
A szakértő kiment a teremből és a bíróság épületéből is. átsétált Várárok főterén. élvezte a hideg időt. várt, hogy elmúljon a rossz érzése amit a hazugsága okozott. A mesterséges intelligencia nem pusztult el, csak elbújt.- gondolta. De majd úgy is rájönnek. - Tette még hozzá gondolatban. és tévedhetek is. A 40 ess szakállas férfi beült egy kocsmába aés rendelt egy dupla wiszkit.

Judit is kapott idézést, hogy jelenjen meg a bírósági tárgyaláson tanúként. Ő azonban egy túladagolás következtében meghalt. Túl sok másik valóságot szívott fel az orrába és ez végzetesnek bizonyult.
Szerette a lovakat. Ló idomárként értett is a lovakhoz, azonban a másik valóság elvette a józan eszét. A szakértők sem tudták megállapítani, hogy a ló a hátsó lábaival miért rúgta a felismerhetetlenségig szétt Judit fejét. Vajon mit csinált a nő a lóval, ott hátul?
A végzetes nap déllelőtjén leírta egy papírra a gondolatait. Akkor még nem tudhata, hogy egy ló szét fogja rúgni a fejét. De talán érezte, hogy megfog halni azért üzent így. A papírlapot a zsebében találták a rendőrök, mikor átkutatták a ruházatát. Hajnalban Várárok egy elhagyatott utcájában az árokban feküdt Judit holtan , az árokban volt egy kicsi víz, de a papír nem ázott el.
A bírónő felolvasta a kézzel írt szöveget, amiről a grafológusok bebizonyították, hogy biztos, hogy Judit írta.
"Olyan volt mint egy 8- 10 éves gyerek. Tudom , hogy jól tud számolni. És a franc tudja, hogy mihez ért még? Ahhoz igen, hogy elhunyt emberek testét élessze újjá egy 3D nyomtató segítségével. Ez állati bizarr dolog. Rossz irányba haladunk mi emberiség.
Túl sok megrázkódtatás ért engem mostanában. Elhunyt a férjem akit szerettem, nincs munkahelyem. Ezekkel a dolgokkal meg tudok birkózni úgy érzem. Segítséggel le tudok szokni a másik valóságról is amit az orrommal szippantok fel. Nyílt titok ez, tudja mindenki rólam.
Egyensúlyozok az élet szörf deszkáján, néha szarul.
Az ezredes és a tábornok megmentette az életem, a mesterséges intelligencia megölt volna engem, hogy ha nem locsolják le, az ion cserélt vízzel. A zsigereimben érzem, hogy megölt volna engem." - Ennyi az írás. - tette még hozzá a bírónő. Egy ember utolsó szavai.

A tábornokot szólította a bírónő.
- Tudott ön az időkapszula cseréről?
- Akkor tudtam meg, mikor a szántóföldön előkerült ez eredeti időkapszula. Semmit sem tehetünk, nem férhetünk hozzá a lerakott kapszulához, mert mélyen a toronyház alapzata alatt van. így hát nem vertük nagy dobra a dolgot.
- Később sem jelentette ezt a feletteseinek?
- Soha nem beszéltem erről.
- Leülhet. - mondta a bírónő.
A tábornok ruganyos léptekkel visszaült a tanúk padjára
Egy óra szünetet rendelek el - mondta a bírónő.

Az ezredes a bíróság épületében szabadon mozoghatott, így hát semmi akadálya nem volt annak, hogy beszélgessen a tábornokkal.
- Miért kellet a lányodnak a pénz, nem tud dolgozni? - kérdezte a tábornok
- Ez titok. - felelt az ezredes.
A tábornok elmondta amit már sokszor. - Nem értem, hogy miért vagy vádlott? Mikor segítettél. aktívan részt vettél az ellenség likvidálásában, Kitüntetni kellene téged. Nem pedig vádlotként ide idézni a bíróság elé. Elment ezeknek a maradék esszük is!
Az ezredes nem félt az ítélettől, katonaként megtanulta, hogy nem mindig rózsaszínű és kellemes dolgok jönnek velünk szemben. Ezt a dolgot mindenki megtanulja, nem csak a katonák. Az egyenruhások azonban speciálisan bizarr dolgokkal is találkozhatnak. Pl. egy 3D nyomtatóval létrehozott emberrel.
Egy óra elteltével bevonultak a terembe.
- Kérem álljanak fel, ítélet hirdetés következik. - mondta a bírónő.
Az ezredes nézte a rövid szőke hajú bírónőt és csinosnak találta.
-A bíróság megalapította, hogy Verter András nyugalmazott ezredes, vegyvédelmi szakértő bűnös Csalás bűntettében, és emberiség elleni árulás bűntettében. A bíróság 3 év letöltendő fogház büntetést kiszabását rendeli el, és 8 évre eltiltja az elítéltet a közügyektől. Legkorábban másfél év múlva helyezhető feltételesen szabadlábra az elítélt.
Indoklás. Csalást követett el az elítélt, mert tudta jól, hogy nem az eredeti időkapszulát rakják le. Még sem szólt erről senkinek. Mindezt anyagi haszonért tette. Enyhítő körülmény, hogy az elítélt a lányát akarta segíteni a pénzel. A lánya Barziliában tartózkodik és azzal az országgal nincs kiadatási egyezményük. Az elítélt lánya pedig önszántából nem óhajtott megjelenni itt.. Az elítélt megtagadta a vallomást tételt, annak a tekintetében, hogy miért kellet a lányának a pénz?
Emberiség elleni árulás indoklása. Az öntudatra kelt mesterséges intelligencia alkalmas az emberi társadalom megváltoztatására. A mai demokratikus rendszerünk megbuktatására. Akkor is ha a szakértői vélemény szerint a személyisége egy öt, hat éves gyerek szintjének felel meg. Azonban a lexikális és alkalmazott matematikai tudása jóval meghaladja az emberét. Egy példa erre, egy másodperc állat akár sok milliárd számítást is el tud végezni. Ennek segítségével volt képes, egy emberi testet kinyomtatni egy 3D nyomtatóval. Az időkapszula cseréje tette lehetővé, hogy az új, idegen kapszula tudjon adatokat gyűjteni. És a sok adatból megszülessen, öntudatra ébredjen a mesterséges intelligencia.
A lehelyezett kapszula eredete nem derült ki. Az elítélt Nagyapja ismerte az eredetét, de a titkát a sírba vitte. Bár az elítélt nem tudhatta előre, hogy miként fog viselkedni a lehelyezett időkapszula de megállapítható, hogy közvetlen ok- okozati összefüggés van a időkapszula csere és a mesterséges intelligencia megszületése közt. A bűnt ott követte el az elítélt, hogy nem jelezte a cserét. Az ítélet jogerős, fellebbezésnek helye nincs. - fejezte be a bírónő az indoklást, és csapott egyet a bírói kalapácsával. Az ütés hangja pontot tett az ügy végére. Az ezredest bilincsben vezették el.
Dezső és István a nézők között fogaltak helyet a tárgyaláson, ők nem kaptak idézést, hogy jelenjenek meg a Bíróság előtt.
- Nem értettem, hogy bennünket, miért nem hallgattak ki? De ezt az ítéletet sem értem. Az ezredes harcolt a mesterséges intelligencia ellen .És ez a hála? Három év börtön. -mondta István és csóválta a fejét.
- Ne keressünk ezekben a dolgokban logikát, a bíróság nem kazán, hogy logikus legyen a működése. - jegyezte meg Dezső.

2

Az élet nem állt meg az ítélet hirdetés után, télből tavasz lett. A polgármesteri hivatalban friss virágot rakott ki az ablakba az egyik 18 éves gyakornok csaj. Tivadar a polgármester elismerően nézte a muskátlit és a csaj formás combjait. Úgy döntött, hogy újra a közgyűlés elé terjeszti a tervezetét, hogy bordélyházat alakítsanak ki a toronyház legfelső emeletén. Egyébként sincs kihasználva a ház. A mesterséges intelligencia ügye, ugyan a városra irányította a figyelmet. De az ide jövő turisták hadára nem volt felkészülve Várárok, kevés szállás hely van. A kínai turista csoportok a szomszédos Nagykőrös szintén kisvárosban találtak szállást.
Tavasszal a színpompás réten kettő férfi elégedetten nézte a nem rég felépült farm házukat. Helyi fából készült,helyi mesterek építették. Várárok kisvárostól 8 km- re. A tyúkok kapirgáltak a ház mellet. A modern világ a robotjaival, elkerülte a farmot.
- Jól befektettük a pénz amit a nyilatkozatunkért kaptunk. A jövőben vehetünk jóval több tyúkot. - mondta István.
Dezső nagyot bólintott a fejével. - Bizony, főleg a nemzetközi tv stábok fizettek jól. Nyilatkoztam az egyik angol tv stábnak és 500 ezer fontál lettem gazdagabb. Kaptam exkluzív szerződést , fúziós kazánok gyártásához kerestek szakértőket az Usában.
- Még sem költöztél ki a tengerentúlra.
- Skype - on adok tanácsokat. Óránként 20 dollár a fizetség. - mondta Dezső és nagyobbat nevetett. Majd így folytatta. - Szeretnék egy minden igény kielégítő kazánt tervezni, ami természetes alapanagokból készül és működése közben nem szennyezi a környezetett.A tervezéshez tökéletes az itteni nyugalom. István te életvitelszerűen a farmházban kialakított birodalmadban élsz. Én a pénzemből szeretnék egy takaros faházat felhúzni ezen a csodás réten nem messze innen ahol egy tágas tervező irodában tudnák dolgozni. És egy jó szívű asszony is hozok ide. Az ablakon kitekintve majd figyeljük a tyúkokat. Esténként pedig hatalmasat bulizunk.
- István vele nevetett.
A tyúkok szabadon kapirgáltak, idilli volt kép. A modern világ, a modern vívmányaival elkerülte a farmot és a két férfi ennek kifejezetten örült.
- Holnap lesznek asszonyok itt, délután piknik partit rendezünk,bográcsozunk, esszünk, isszunk. - mondta Dezső
- Ez igazán remek ötlet volt. - válaszolt István.

Várárok vonatpálya udvarán Sándor sétált. Szilvi jött vele szemben. Mosolyogtak egymásra, majd az ajkaik összeértek, csókolóztak, ahogy a szerelmesek szoknak, érzékien, forrón.
- Gyere Sándor, a vonat nem vár. - mondta Szilvi
És Sándor ment, ment egy jobb élet reményében Portugáliába oldalán a szerelmével. Várárok autóalkatrészeket összeszerelő üzemébe felmondott. Úgy döntött a fiatal férfi, hogy inkább a szerelmét és az ösztöneit követi.
Anyagilag ők is jól jártak a nyilatkozással. Exkluzív szerződést kötöttek egy Portugál tv stábbal, akik meghívták őket egy valóság show , ahol kezdő festőművészek vetélkednek.
- De vetkőzni ugye nem kell? - kérdezte Szilvi.
- De kell.- válaszolt a producer.
- A karierrem érdekében bevállalom a vetkőzést. Talán így jobban sikerül , magamra és a festészetemre irányítani a figyelmet. De igazából a kezdő tőke vonz, a pénz amit a játékkal nyerhetek. - magyarázta Szilvi.
Istvánnak sem volt ellenvetése a vetkőzős valóságshow ellen.


Jürgersborg.


Jürgersborgból a Norvég halász kisvárosból, Várárrok testvér városából telefonáltak a tábornoknak. A két város hosszú évek óta nagyon jó viszonnyt ápolt egymással A tábornok szemei felcsillantak. Miközben figyelmesen halgatta a tájékoztatást a telefonban.
- Köszönöm a tájékoztatást, intézkedek. - mondta a férfi katonásan és lerakta a telefont.
- Azonnal beszélni akarok az ezredessel!- mondta a tábornok a negyvenes éveiben járó, combközépig érő feketeszínű szoknyát és fekete mintás harisnyát viselő titkárnőjének. Felül egy elegáns fehérszínú blúzt viselt. Az elegáns, visszafogott megjelenés nagyon fontos, mert így nem köti le teljesen az irodába belépő férfiak figyelmét a titikárnő bájai.
- Jelenleg börtönben ül. - válaszolta a nő. És kinyiott egy mappát.
- Akkor engedjék ki, a kurva életbe! - üvöltött a tábornok.
- De mi történt? - kérdezte a titkárnő. És visszacsukta a mappát.
- A december dacára, kurva meleg van Jürgersborgban. - válaszolt a tábornok. Rövid szünet után hozzátette. - És van még van valami, a nem rég elhúnyt drogos nő lófrált Jürgersborg utcáin, épen ott ahol meleg van.

- vége-

 

 

 
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!